Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Ελαιόλαδο: Τιμές σοκ για τους καταναλωτές

Ελαιόλαδο: Τιμές σοκ για τους καταναλωτές

Μειωμένες κατά 50% αναμένεται να είναι οι ποσότητες ελαιόλαδου που θα αγορασθούν φέτος από τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς η μέση τιμή του δοχείου θα κυμανθεί στα 170 ευρώ, τιμή απαγορευτική για μεγάλη μερίδα καταναλωτών.

Αιτία για την εκτόξευση της τιμής; Η μείωση της παραγωγής κατά 70% λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες.

«Η τιμή που φεύγει το λίτρο το λάδι από το χωράφι φτάνει και τα 9 ευρώ, ενώ τα ελαιοτριβεία αυτή τη στιγμή πωλούν το λάδι 10 ευρώ το λίτρο. Αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει ένα δοχείο ελαιόλαδο θα πρέπει να καταβάλλει μέση τιμή 170 ευρώ κατατάσσοντας το ελαιόλαδο σε είδος πολυτελείας. Για την ίδια ποσότητα πέρυσι ο καταναλωτής θα έπρεπε να καταβάλλει 90-100 ευρώ», λέει στο arcadiaportal.gr ο MSc Γεωπόνος Παναγιώτης Κολοκοτρώνης. «Καταλαβαίνουμε ότι οι ποσότητες που θα αγορασθούν από τα νοικοκυριά θα είναι κατά 50% μειωμένες και το λάδι θα εκλείψει από πολλά ελληνικά νοικοκυριά», προσθέτει.

Η κλιματική αλλαγή, οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα, την ενέργεια και τα αγροτικά εφόδια, έχουν οδηγήσει πολλούς ελαιοπαραγωγούς σε αδιέξοδο. «Πονοκέφαλος για τους παραγωγούς δημιουργείται και από την έλλειψη εργατικών χεριών αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον εργασίας. Με 50-60 ευρώ μεροκάματο, με πληρωμένα τα μεταφορικά και τους καφέδες, κανείς δεν πάει να εργασθεί στα χωράφια», σημειώνει το arcadiaportal.gr.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τα δέντρα δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που έχουν πριν την ανθοφορία και κατά συνέπεια οι ζημιές στα ελαιόδεντρα από τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν θα αποζημιωθούν.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΕΦΚΑ: Προθεσμία για ρύθμιση οφειλών έως τις 21 Ιουλίου

Ο ΕΦΚΑ έχει ορίσει προθεσμία μέχρι τις 21 Ιουλίου για τη ρύθμιση των οφειλών περίπου 40.000 οφειλετών, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Ενοίκια τριών ταχυτήτων στην Αθήνα – Που εκτοξεύονται οι τιμές

Οι διαφορετικές κατηγορίες των τιμών ενοικίων στην Αττική, από τις υψηλές τιμές στις πολυτελείς γειτονιές όπως το Κολωνάκι και το ιστορικό κέντρο, έως τις πιο προσιτές περιοχές όπως η Πλατεία Αμερικής και ο Κολωνός.

Λογαριασμοί ρεύματος: «Φωτιά» οι τιμές τον Ιούλιο – Οι χρεώσεις ανά πάροχο 

Οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο, με μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 2,63% και 3,94%. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον...

Κόστος ενοικίου για φοιτητικά σπίτια σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Η πρόσφατη έκθεση του E-Real Estates καταγράφει τις τρέχουσες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών σε 15 περιοχές της Αθήνας και 7 της Θεσσαλονίκης. Οι τιμές...