Ξεμπλοκάρει η απονομή της σύνταξης χιλιάδων ασφαλισμένων με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης. Όπως αναφέρει χθεσινή εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, θα υπάρξει ενιαία εξέταση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που περιλαμβάνουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβλήθηκαν μετά τις 13/05/2016.

Ως προς την θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, η αίτηση κρίνεται αρχικώς σύμφωνα με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του τελευταίου ταμείου ασφάλισης στο οποίο υπαγόταν ο ασφαλισμένος, αρκεί να είχε συμπληρώσει τουλάχιστον 5 έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά, εκ των οποίων 20 μήνες ή 500 ημέρες ασφάλισης κατά την τελευταία πενταετία, πριν την υποβολή της αίτησης.

Ως προς τον τρόπο υπολογισμού, λαμβάνονται υπόψη ως συντάξιμες αποδοχές ο μέσος όρος των αποδοχών από τις εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 κι έπειτα και μέχρι την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος. Το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται ολόκληρο μόνο όταν ο δικαιούχος συμπληρώσει το ηλικιακό όριο που αντιστοιχεί στο ταμείο του. Ωστόσο επειδή οι μισθοί την τελευταία επταετία έχουν πάρει την κατιούσα, ουσιαστικά τα «καλά χρόνια» βάσει των οποίων θα υπολογιστεί το ύψος της σύνταξης είναι από το 2002 έως το 2009. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ύψος των νέων συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση θα είναι χαμηλότερο απ ότι στο παρελθόν, τουλάχιστον κατά ένα 10%-15%. Ωστόσο το ποσό που θα δοθεί εντέλει θα είναι ενιαίο και δεν θα αποτελείται από διάφορα τμήματα, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ανάλογα με τα ταμεία διαδοχικής ασφάλισης.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Κερδισμένοι από το νέο καθεστώς θα είναι όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση σε δυο φορείς από το 2002 και μετά, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι που ασκούσαν παράλληλα και το επάγγελμα του μηχανικού και του γιατρού. Επίσης μητέρες που είχαν ανήλικα τέκνα το 2011 ή το 2012 αλλά δεν ήταν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, μπορούν να βγουν τώρα σε σύνταξη με τις ευνοικές διατάξεις του ΙΚΑ.

Στον αντίποδα, απώλειες θα μετρήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του Δημοσίου και των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων (ΔΕΚΟ – Τραπεζών) που ήταν διαδοχικά ασφαλισμένοι πριν το 2002.

Σημειώνεται πως για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου, απαιτούνται 40 μήνες ή 1.000 ημέρες στον τελευταίο φορέα ασφάλισης, εκ των οποίων 12 μήνες ή 300 ημέρες την τελευταία 5ετία.