Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

ΥΠΕΣ: Οδηγίες για καταχώρηση προϋπολογισμών ΟΤΑ, ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ

ΥΠΕΣ: Οδηγίες για καταχώρηση προϋπολογισμών ΟΤΑ, ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ (εγκύκλιοι)

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, με οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την υποβολή των σχεδίων προϋπολογισμού τους έτους 2024 των δήμων, των περιφερειών και των λοιπών νομικών προσώπων του υποτομέα των ΟΤΑ στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας (Κόμβος) και στον Ειδικό Διαδικτυακό Τόπο (ΕΔΤ) του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ (Παρατηρητήριο) να παράσχει γνώμη επί αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 77 και 78 του ν. 4172/2013.

Τα σχέδια προϋπολογισμού θα υποβληθούν με ευθύνη των Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ). Η ευθύνη των στατιστικών ανταποκριτών περιορίζεται αποκλειστικά στην ανάρτηση των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ αρχείων.

Τα έσοδα και οι δαπάνες θα καταγραφούν στη στήλη ΚΑΕ σε επίπεδο 4ψήφιου ΚΑΕ και Υπηρεσίας (ΥΥ.ΧΧΧΧ) για τους φορείς που ακολουθούν τον τύπο προϋπολογισμού των δήμων, βάσει της εγκεκριμένης αναλυτικής κωδικοποιημένης ταξινόμησης όπως αυτή έχει μετά τις μεταβολές που επήλθαν.

Στις υπηρεσίες (κυρίως στην υπηρεσία 70) δεν πρέπει να γίνεται ενδιάμεση ανάλυση. Για παράδειγμα, η μορφή ΚΑΕ 70.03.6063 είναι λάθος. Αποδεκτή είναι μόνο η μορφή 70.6063.

Έργα και λοιπές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και από το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Κατά την υποβολή των αρχείων του σχεδίου Π/Υ 2024 στις βάσεις δεδομένων του ΥΠΕΣ, οι ΠΟΥ των υπόχρεων φορέων θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει για την υποβολή του πίνακα εκτελεστέων έργων του μήνα αναφοράς σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου 422/2023 (ΑΔΑ: Ω80Σ46ΜΤΛ6-9Ι3). Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται ότι με την εγκύκλιο 540/2022 (ΑΔΑ: Ψ2ΕΛ46ΜΤΛ6-Τ1Θ) έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την παρακολούθηση του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.

Για την παρακολούθηση των έργων και των λοιπών δράσεων που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ έχουν δημιουργηθεί οι κάτωθι ΚΑ για τους φορείς με τύπο προϋπολογισμού δήμων:

ΚΑΕ Περιγραφή

1324 Χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

5125 Χρηματικό υπόλοιπο προερχόμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Υπηρεσία 55 Υπηρεσία όπου κατανέμονται έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Τρόπος υποβολής

Οι στατιστικοί ανταποκριτές θα εισέλθουν στον Ειδικό Διαδικτυακό Τόπο https://aftodioikisi.ypes.gr με τους κωδικούς του φορέα και θα μεταβούν στην ενότητα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΑ», όπου θα επιλέξουν το μπλε εικονίδιο και στη συνέχεια θα εμφανιστεί η παρακάτω καρτέλα:

Στην καρτέλα θα επιλέξουν το εικονίδιο «Επιλογή αρχείου» και το αρχείο excel «ADDINFORMBGT2024_» (xls ή xlsx) από τον υπολογιστή τους. Η ανάρτηση του αρχείου θα

ολοκληρωθεί επιλέγοντας το κουμπί «Υποβολή». Εφόσον η ανάρτηση είναι επιτυχής θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. Σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιστεί μήνυμα σφάλματος. Με τον ίδιο τρόπο θα υποβληθεί και το αρχείο «DRAFT2024_» (pdf).

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νίκος Παπαθανάσης: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της...

Θεοχάρης: Βάζουμε τάξη στο ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων

«Το να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών με κάποιους να πληρώνουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας και άλλους όχι, δεν είναι ανεκτό», δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής...

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις, μετά από ελέγχους...

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS, εντός του χρονοδιαγράμματος αποστέλλει το οικονομικό επιτελείο, προχωρώντας σε εκτεταμένους ελέγχους στην...