Με αστραπιαίους ρυθμούς επιχειρεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα των φονικών πλημμυρών η Κυβέρνηση, στοχεύοντας στην άμεση ανακούφιση των ανθρώπων που επλήγησαν στην λαβωμένη περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Το Κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να διορθώσεις τα λάθη και τις ολιγωρίες που παρατηρήθηκαν τις πρώτες ώρες της τραγωδίας διαμορφώνοντας ένα πακέτο-μαμούθ που θα βοηθήσει τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να σταθούν το συντομότερο δυνατό στα πόδια τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση διαμορφώνει ένα σχέδιο δράσης με στόχο την αξιοποίηση κάθε πιθανού διαθέσιμου ευρωπαϊκού πόρου που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το κόστος των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν λόγω των μεγάλων πυρκαγιών και κυρίως των καταστροφικών πλημμυρών στη χώρα μας.
Οι στόχοι της Αθήνας
Στη φαρέτρα της ελληνικής πλευράς είναι η έως τώρα συνετή διαχείριση των οικονομικών αλλά και το γεγονός ότι η κακοκαιρία Daniel αποτέλεσε ένα πρωτοφανές ακραίο καιρικό φαινόμενο που δύσκολα θα μπορούσε να “δαμαστεί” από οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου. Στόχος του ελληνικού επιτελείου είναι με συγκεκριμένες προτάσεις να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ελαστικότητα στα Προγράμματα Συνοχής, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην καρδιά των ελληνικών προτάσεων θα βρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες:
- Η ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ) που αποτελεί και το βασικό μέσο για τη στήριξη κρατών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, κ.α.
- Η ανακατεύθυνση πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2021 και 2021-2027. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, περίπου 250 εκατ. ευρώ μπορούν να ανακατευθυνθούν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
- Η εκ νέου αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0». Στις 31 Αυγούστου η χώρα μας κατέθεσε στην Κομισιόν το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να το αναθεωρήσει εκ νέου για τη στήριξη των πληγέντων.
- Η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για του αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί. Αν και ο προϋπολογισμός του οργανισμού έχει εξαντληθεί, ωστόσο δεν αποκλείεται να ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Η πιθανή κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού προκειμένου να καλυφθεί μέρος των έκτακτων δαπανών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσό που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
- Τέλος στην Κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και η υποβολή αιτήματος για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.