Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Λαγκάρντ: Ενδεχόμενη παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να μην είναι οριστική

«Πλησιάζουμε στον στόχο» ο πληθωρισμός να επανέλθει στο επίπεδο περί το 2%, αφού «καλύψαμε πολύ έδαφος και προχωρήσαμε πολύ στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού», τόνισε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στην εφημερίδα Figaro η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η νομισματική πολιτική άρχισε να φέρνει αποτελέσματα ως προς τη μείωση του πληθωρισμού. Βλέπουμε τα μεγέθη των πιστώσεων, τόσο τα επιτόκια –οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν– όσο και την υποχώρηση των χορηγήσεων, όπως και της ζήτησης πιστώσεων από επιχειρήσεις. Αρχίζουμε να τα βλέπουμε επίσης στη πραγματική οικονομία, στα ακίνητα και όσον αφορά τις επενδύσεις», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ.

Όσον αφορά τα σενάρια περί παύσης της ανόδου των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίμησε να παραμείνει αόριστη, λέγοντας πως «μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων, ή ίσως παύση».

Η παύση, «όποια κι αν είναι η ημερομηνία» που θα αποφασιστεί, «τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα έχει κατ’ ανάγκη οριστικό χαρακτήρα», προειδοποίησε πάντως η Γαλλίδα, θυμίζοντας πως για αυτό πρέπει «ο πληθωρισμός να επανέλθει με διάρκεια στον στόχο» του 2%.

Η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς η ΕΚΤ πολλαπλασίασε τις αυξήσεις των επιτοκίων για να φρενάρει τον πληθωρισμό, αλλά παρέμεινε στο 5,5% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των ΗΠΑ, μια σερβιτόρα, η Liahna Bertels, έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία όταν μια παρέα επτά ατόμων...

Απιστία στην εποχή των social media: Ο ρόλος του «like» στο Instagram για τη γενιά Z

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν πολλές φορές πόσα χρήματα...

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν, προσπαθώντας να αποφύγει μια σφήκα, έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά της πισίνας. Το μόνο...