Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Οι φόροι που έφεραν υπερέσοδα στα κρατικά ταμεία – Πάνω από 2,1 δις στο πεντάμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 27,2 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 2,154 δις ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπήρξε  υπεραπόδοση στα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.=
Τα τέλη κυκλοφορίας
Αξίζει να σημειωθεί πως τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.
Καλύτερη απόδοση και για φόρο εισοδήματος 
Σύμφωνα με τα στοιχεία το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής: 
·       Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11,04 δις. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ. ευρώ.
·       Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3,22 δις ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ.
·       Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,567 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 53 εκατ. ευρώ.
·       Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 7,479 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 787 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,11 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 415 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 3,42 δις ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.
Έλλειμμα στο ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,46 δις  ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 4,26 δι2 ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 6,548 δις. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Νέα επιδότηση: Έρχεται «Αλλάζω Συσκευή 2» με έξυπνες συσκευές 

Αναμένεται να ξεκινήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες....

Ρεύμα: Νέες τιμές – Τι συμβαίνει με τα μπλε τιμολόγια

Τα νοικοκυριά ανησυχούν αυτό το καλοκαίρι για τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι ανακοινώσεις για τον Ιούλιο...