Του Θεόδωρου Βγενή
Η διατήρηση και αύξηση του ρυθμού απονομής συντάξεων και της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και η ψηφιοποίηση ασφαλιστικού βίου είναι τα τρία μεγάλα στοιχήματα για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία καλείται να κερδίσει ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.
Η πλήρης μετάβαση του υπερταμείου ασφάλισης στην ψηφιακή εποχή σε συνδυασμό με την ενοποίηση των βάσεων δεδομένων και τη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με άλλους φορείς αποτελούν το «κλεδί» για την απλοποίηση των διαδικασιών που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των ασφαλισμένων.
Μια εκ των σημαντικών παρεμβάσεων που αναμένεται μετά τις 25 Ιουνίου είναι η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη «χαρτούρα». Με την υλοποίηση της παρέμβασης ο ασφαλισμένους θα μπορεί να ελέγχει στον φορέα σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει. Εξάλλου, η συνέχιση της επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής συντάξεων θα βρίσκεται και την επόμενη ημέρα στην «ατζέντα» του ΕΦΚΑ, καθώς οι εκκρεμότητες μπορεί να έχουν μειωθεί αισθητά, δεν έχουν όμως εξαλειφθεί.
Παράλληλα, οι ενοποιήσεις των συστημάτων και των βάσεων δεδομένων θα δώσουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους του ταμείου να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να έχουν όλοι πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα.
Ένα άλλο σημαντικό έργο που θα «τρέξει» μετά τις επερχόμενες εθνικές κάλπες είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Μέσα στα επόμενα τρια χρονια οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν την «ακτινογραφία» του ασφαλιστικού τους βιογραφικού, θα μπορούν δηλαδή να βλέπουν ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά ότι ο ΕΦΚΑ τροφοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες. Κατ’ επέκταση όσοι εισφοροδιαφεύγουν «τραυματίζουν» το υπερταμείο ασφάλισης και προκαλούν τριγμούς στον κρατικό κορβανά. Με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και των εντοπισμό των εργοδοτών που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία θα δρομολογηθεί η διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ-Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ». Έτσι, οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, τη μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζομένου. Με τον τρόπο αυτό, θα καταπολεμηθεί στην πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν με μία ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση, που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» και οι πάνω από 15 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες οι οποίες θα μπουν στη «φαρέτρα» του ΕΦΚΑ μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ φυσικά, δεν έχει σταματήσει, καθώς ήδη δημιουργούνται νέες υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των πολιτών από τα υπηρεσιακά στελέχη και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Το νέο πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.