Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Η ΕΚΤ προβλέπει αύξηση επιτοκίων στο 3,75%

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 3,75% σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg με την έξοδο από τα ομόλογα να επιταχύνεται. Eιδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντείνει τη μάχη της κατά του επίμονου πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια άλλες τέσσερις φορές με τερματισμό τον Ιούλιο και διαλύοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Τρεις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης η καθεμία θα ακολουθήσουν την σχεδόν βέβαιη κίνηση μισής μονάδας την επόμενη εβδομάδα – φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% τον Ιούλιο, δήλωσαν οι ερωτηθέντες.

Tόσο η Goldman Sachs όσο και η Deutsche Bank προβλέπουν αυτό το επίπεδο, αν και εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί τον Ιούνιο. Στην ανώτερη πλευρά, η Morgan Stanley και η Barclays βλέπουν το λεγόμενο τελικό επιτόκιο του 4% – που αντιστοιχεί στις προσδοκίες της αγοράς χρήματος.

Η JPMorgan και η Citi, εν τω μεταξύ, λένε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματήσει στο 3,5%.Στο 4% βλέπει τα επιτόκια της ΕΚΤ η Citigroup αφού οι αναλυτές της προβλέπουν πλέον δύο διαδοχικές mega αυξήσεις 50 μονάδων βάσης (0,5%) από την ΕΚΤ στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της, αργότερα εντός του μήνα και τον Μάιο.

Η πιο επιθετική πορεία για το κόστος δανεισμού σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του Bloomberg θα συνοδεύεται από ταχύτερες μειώσεις στο απόθεμα περιουσιακών στοιχείων που αγοράστηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Η αρχική μείωση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα έως τον Ιούνιο φαίνεται να αυξάνεται σταδιακά για να διπλασιαστεί μέχρι το 2024.

Οι προσδοκίες για μια πιο σκληρή απάντηση της ΕΚΤ προέρχονται από τον πληθωρισμό-ρεκόρ που ενθάρρυνε ορισμένους αξιωματούχους, οι οποίοι αποτελούν τα λεγόμενα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας. Η άνοδος τιμών, εξαιρουμένου του ενεργειακού κόστους και των τροφίμων, επιταχύνεται, τροφοδοτώντας εντάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με το πόσα πρέπει να γίνουν ακόμη.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η βαθμονόμηση και η κοινοποίηση του κατάλληλου ύψους αυστηροποίησης της πολιτικής τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Veronika Roharova, επικεφαλής επί των οικονομικών της ευρωζώνης στην Credit Suisse.

Ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο για «αρκετό αριθμό τριμήνων», ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνουν εκεί για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων, στο 3,5%, αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, ακολουθούμενη από μια άλλη τον Ιούλιο.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα του Bloomberg είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν η ΕΚΤ εξακολουθεί να μάχεται για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού – η πρώτη φορά που η πλειοψηφία δεν θεωρεί ότι υστερεί στην απάντησή της. Περισσότεροι από τους μισούς είναι επίσης πεπεισμένοι ότι οι η ΕΚΤ δε θα ωθήσει τα επιτόκια πολύ ψηλά.

«Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ τα είχε σχετικά εύκολα καθώς τα επιτόκια ήταν χαμηλά και βρισκόταν πίσω από την καμπύλη», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC Fabio Balboni., συμπληρώνοντας ότι «καθώς τα επιτόκια εισέρχονται σε περιοριστικό έδαφος και ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει ανθεκτικός, η απόκλιση απόψεων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που θέλουν να συνεχίσουν να πιέζουν τα επιτόκια υψηλότερα και εκείνων που φοβούνται τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιγξης, καθιστώντας δυσκολότερη τη συμφωνία για το μέλλον».

Επανήλθαν οι φόβοι
Αυτήν την εβδομάδα επανήλθαν οι φόβοι για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων στη Ευρωζώνη, καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί σενάρια για βαθιά ύφεση από την οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα. Αρχικές προσδοκίες για μια επιβράδυνση της ανοδικής πορείας του κόστους δανεισμού από την την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επισκιάστηκαν, καθώς οι οικονομίες φαίνεται να ισορροπούν, αν και έχει γίνει σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Προετοίμασε το έδαφος η Λαγκάρντ
Τα «γεράκια» της ΕΚΤ επιμένουν σε διαρκή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Πολύ πιθανή η αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα της ΕΚΤ εντός του Μαρτίου, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ πριν από λίγες ημέρες προετοιμάζοντας το έδαφος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά άλλη μισή μονάδα αυτόν τον μήνα, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

Επανήλθαν αυτήν την εβδομάδα οι φόβοι για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί σενάρια για βαθιά ύφεση από την οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα. Αρχικές προσδοκίες για μια επιβράδυνση της ανοδικής πορείας του κόστους δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επισκιάστηκαν, καθώς οι οικονομίες φαίνεται να ισορροπούν, αν και έχει γίνει σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των ΗΠΑ, μια σερβιτόρα, η Liahna Bertels, έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία όταν μια παρέα επτά ατόμων...

Απιστία στην εποχή των social media: Ο ρόλος του «like» στο Instagram για τη γενιά Z

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν πολλές φορές πόσα χρήματα...

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν, προσπαθώντας να αποφύγει μια σφήκα, έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά της πισίνας. Το μόνο...