Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Γ. Γεωργαντάς: Πληρωμές 100 εκατ. από ΕΛΓΑ έως τις γιορτές

Την καταβολή 100 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες μέχρι τις γιορτές ως αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, ανακοίνωσε πριν λίγο από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταβληθούν 15 εκατ. στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες ως αποζημιώσεις για τις ζημιές στις πυρόπληκτες καλλιέργειες, ενώ διαβεβαίωσε ότι εντός του 2023 θα έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, για τις ζημιές του 2022.

Επιπρόσθετα, επαναβεβαίωσε ότι προωθείται άμεσα ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ με στόχο, όπως είπε, «την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και τη διαρκή αδιατάρακτη στήριξη των παραγωγών».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας επί του προϋπολογισμού του 2023, έθεσε ως κεντρικό στόχο της πολιτικής της κυβέρνησης για τους αγρότες «τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα την ενδυνάμωση των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων».

Προς την κατεύθυνση αυτή παρουσίασε τα επενδυτικά προγράμματα που υλοποιούνται τονίζοντας ότι «τα συνολικά 22 δισ. ευρώ από την νέα ΚΑΠ, το ΕΠΑΛΥΘ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλιέργειας και Θάλασσας) και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα βασικά μας εργαλεία για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα».

Ο κ. Γ. Γεωργαντάς ανέδειξε επίσης τη μείωση της φορολογίας για τους αγρότες (μείωση φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%, καθιέρωση φορολόγησης του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία) καθώς και τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, με στοχευμένες παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά,

«Για πρώτη φορά, μετά από 6 χρόνια, προχωρήσαμε σε επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης
Μειώσαμε οριστικά τον ΦΠΑ στο 6% σε λιπάσματα και ζωοτροφές
Απαλλάξαμε και για το 2022 από το τέλος επιτηδεύματος τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους παράκτιους αλιείς.
Δίνουμε ενισχύσεις 60 εκατ. ευρώ για αγορά λιπασμάτων.
Έχοντας ήδη στηρίξει την κτηνοτροφία με 50 εκατ., ενισχύουμε με επιπλέον 89 εκατ. τους κτηνοτρόφους μας για αγορά ζωοτροφών/.
Εφαρμόζουμε πρόγραμμα επιδότησης 75.000 αγροτών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών».
«Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς η αγροτική παραγωγή αθροιστικά με τη μεταποίηση, συνεισφέρουν όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ. Παράλληλα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μας για τη φετινή χρονιά αυξάνουν με ρυθμό 17% και ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζεται η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός», τόνισε ο κ. Γ. Γεωργαντάς και διαβεβαίωσε:

«Με τις πολιτικές μας αλλάζουμε τον οικονομικό χάρτη της ελληνικής υπαίθρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε σχέδιο και όραμα, δίνουμε ισχυρά κίνητρα και προοπτική στην αγροτική μας παραγωγή. Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας, με συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου καταγράφηκε να επιτίθεται σε...

“Μπαράζ” αντιδράσεων από τα κόμματα για την επίθεση Αυγενάκη

Ντόμινο αντιδράσεων έχει προκληθεί από τη δημοσιοποίηση του βίντεο όπου καταγράφεται η χειροδικία κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη...

Στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ για εξηγήσεις ο Αυγενάκης

Ο Λευτέρης Αυγενάκης καλείται να παραστεί ενώπιον του Σταύρου Καλαφάτη, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό που...

Σταϊκούρας για Αυγενάκη:«Καταδικάζω οποιαδήποτε εκδήλωση βίας»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας , εξέφρασε απόλυτη καταδίκη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο...