Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έχει ξεσπάσει αφού η Ρωσία στέλνει με το… σταγονόμετρο, φυσικό αέριο στην Ευρώπη ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τη στιγμή που ο πληθωρισμός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο λόγω -κυρίως- της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, η ΕΕ δεν έχει καταλήξει σε ένα πακέτο μέτρων που θα ικανοποιεί όλα τα κράτη μέλη. Κι αυτό ενώ ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά.
Σήμερα λοιπόν η Ursula von der Leyen παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εκτιμώντας ότι το πακέτο μέτρων θα προσφέρει (μόλις) 140 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το πακέτο στήριξης

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση, ειδικά στις ώρες αιχμής. Παράλληλα, απαιτείται στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνεται πλαφόν στην τιμή ενέργειας από τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου που παράγουν με φθηνότερο κόστος. Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να μοιραστούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Γι’ αυτό και στο πακέτο περιλαμβάνεται και φορολόγηση εταιρειών όπως τα διυλιστήρια.
Η ίδια εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η ίδια δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μια task force προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου καθώς και ότι θα υπάρξει ένας πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την τιμή του φυσικού αερίου από το TTF.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές ηλεκτρισμού και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα collateral, κινήσεις για να περιοριστεί η ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ενώ θα επιτραπεί υπό όρους η παροχή κρατικών εγγυήσεων.
«Το σημερινό σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι λειτουργικό. Πρέπει να αποκοπεί η σχέση ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου και γι’ αυτό θα προωθηθεί μια ριζική μεταρρύθμιση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Μήνυμα για εκτόξευση των κρατικών χρεών

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για την εκτόξευση των κρατικών χρεών, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε, μια νέα πραγματικότητα για υψηλότερου κρατικού χρέους».

Αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων

Την ίδια στιγμή, η Ursula von der Leyen ζήτησε και αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα πρέπει να είναι πιο απλοί, ώστε να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις με παράλληλη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι χώρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία ως προς την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν.

«O Putin θα αποτύχει»

Την ίδια στιγμή, ο Ursula von der Leyen υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα μείνει στο πλευρό της Ουκρανίας και απευθυνόμενη στην σύζυγο του Volodymyr Zelensky, η οποία ήταν παρούσα στο ευρωκοινοβούλιο, τόνισε οτι οι Βρυξέλλες να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση των σχολείων της χώρας.
Όπως είπε ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια επίθεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και στις δημοκρατικές αξίες. «Πρόκειται για την απολυταρχία ενάντια στη δημοκρατία» υποστήριξε, η οποία εμφανίστηκε ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας.
«Με το απαραίτητο θάρρος και με την απαραίτητη αλληλεγγύη, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, θα αποτύχει και η Ουκρανία και η Ευρώπη θα επικρατήσουν» τόνισε.
«Η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί, με όπλα, με κεφάλαια και με κυρώσεις, τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Ως αποτέλεσμα η οικονομία της Ρωσίας είναι σε μηχανική υποστήριξη. Η βιομηχανία της Ρωσίας καταρρέει και είναι το Κρεμλίνο που ευθύνεται γι αυτό» υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν

Αναφερόμενη στις κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα, η Ursula von der Leyen υπογράμμισε πως «δεν θα φύγουν γιατί δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, ενώ το ίδιο ισχύει και για την οικονομική στήριξη που δίνουμε στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κονδύλια για την ανοικοδόμηση της χώρας».