Με «καπέλο» 42 λεπτά το λίτρο πωλείται η αμόλυβδη βενζίνη στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς η υψηλή κατανάλωση λόγω τουρισμού και η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά εκτόξευσαν την τιμή της κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο.

Αποτελεί παράδοση εδώ και χρόνια, εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηριούχοι να επιδιώκουν την αποκόμιση υψηλών κερδών το καλοκαίρι από την πώληση της βενζίνης, για να ισοσκελίσουν τη χασούρα των χειμερινών μηνών.

Έτσι και φέτος, σε όλα τα νησιά της χώρας οι τιμές των καυσίμων «πέταξαν» σε αδικαιολόγητα ύψη για τις τσέπες των οικογενειών, όπως προκύπτει από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ενώ στην Αττική η μέση τιμή της δεν ξεπερνά το 1,46 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες η τιμή της φτάνει τα 1,757 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα τα 1,648 ευρώ το λίτρο, στη Σάμο τα 1,627 ευρώ, στην Κεφαλλονιά τα 1,592 ευρώ, στη Χίο τα 1,567 ευρώ και στο Λασίθι τα 1,566 ευρώ το λίτρο.

Πρωταθλητές στην ακρίβεια είναι οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και ακολουθούν Σάμος, Κεφαλλονιά και Χίος.
Η πιο «τσουχτερή» τιμή καταγράφεται στη Σίκινο, όπου η αμόλυβδη πωλείται στα 1,91 ευρώ με «καπέλο» 42,1 λεπτά το λίτρο σε σύγκριση με την Αθήνα. Ακολουθεί το Καστελόριζο, στα 1,899 ευρώ το λίτρο.
Επίσης στη Φολέγανδρο και την Αμοργό όσοι μετακινούνται με τα Ι.Χ. τους πληρώνουν τη βενζίνη προς 1,89 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Μήλο, Νάξο, Σαντορίνη, Αντίπαρο, Σχοινούσα και Κίμωλο κυμαίνεται από τα 1,80 έως και τα 1,879 ευρώ το λίτρο.
Στην Κάρπαθο η βενζίνη πωλείται από 1,80 έως 1,83 ευρώ το λίτρο, στην Πάτμο φτάνει τα 1,799 ευρώ και στη Ρόδο στα 1,749 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υψηλή φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα και τα μεγάλα μεταφορικά κόστη των πετρελαιοειδών επιβαρύνουν την τιμή τους στα νησιά, δεν δικαιολογούν ωστόσο τόσο χαοτικές διαφορές ανάμεσα στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα.