Δύσκολο χειμώνα για χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο προμηνύουν τα ανοιχτά μέτωπα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών. Κι αυτό, γιατί η Κυβέρνηση θα πρέπει, εκτός από τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήδη δρομολογούνται (αξιολόγηση, κινητικότητα κλπ) να επικεντρωθεί και στην επίπονη εφαρμογή του Μνημονίου που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ακόμη και «ταβάνι» στο πλήθος των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, το Μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το μέσο μηνιαίο πλήθος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2017 -2018 στο επίπεδο το οποίο καταγράφηκε το 2016.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός θα πρέπει να μη ξεπεράσει τις 47.500. Το πρόβλημα είναι ότι ήδη ο μέσος μηνιαίος όρος για το πεντάμηνο του 2017 ξεπερνά τις 51.000. Κατ’ επέκταση θα πρέπει να υπάρχει μείωση του προσωπικού κατά 3.500 μέχρι το τέλος του έτους.

Ακόμη, θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων το 2018 σε σχέση με το 2017. Κι αυτό, γιατί οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των Δήμων στους οποίους έδωσε το ΥΠΕΣ την δυνατότητα να συνεχίσουν να δουλεύουν με νέες συμβάσεις μέγιστης ισχύος έως 31 Μαρτίου 2018 δεν υπάγονται στο πλήθος εκείνο των συμβασιούχων που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το οποίο δεν πρέπει να αυξηθεί φέτος και το 2018, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Τέλος, στα συμφωνηθέντα Κυβέρνησης-Δανειστών προβλέπεται πως δεν πρέπει να ανατραπούν τα ανώτατα όρια της δαπάνης της γενικής κυβέρνησης για αμοιβές εργαζόμενων. Ωστόσο, το Μάιο του 2017 συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι από προγράμματα άγγιζαν τους 24.359, όταν τον Μάιο του 2016 ήταν μόλις 19.090. Συνεπώς αυξήθηκαν  πάνω από 5.000 άτομα . Το δε μόνιμο προσωπικό ανήλθε το Μάιο του 2017 σε 565.954 έναντι 565.323 τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.