Οι επόμενες διαπραγματεύσεις προβλέπουν πρόσθετα και βαριά μέτρα, με την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε άμεσο χρονικό διάστημα, να θεωρείται από τα βασικά κόκκινα σημεία των δανειστών.

Αναμένεται όμως να φτάσει είτε με τη μορφή τηλεδιάσκεψης είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών το αργότερο έως το τέλος της βδομάδας, με στόχο αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, την ερχόμενη Δευτέρα, οι επικεφαλής του κουαρτέτου να επανέλθουν στην Αθήνα έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να μπει στην τελική της ευθεία.

Πληροφορίες της Κομισιόν αναφέρουν ότι το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου ήδη φαντάζει εξαιρετκά δύσκολο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο σύνολό της. Ο χρόνος είναι ανεπαρκής.

Παρ’ όλα αυτά, προσέθεταν, στον βαθμό που έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα βασικά», τότε θα ήταν εφικτό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και τυπικά εντός του Μαρτίου με τη γνωστή μέθοδο των προαπαιτουμένων.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν καθοριστικό στοιχείο για τις εξελίξεις τις αποφάσεις του ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα, όταν το Ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του μέσω της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (απόλυτα μη βιώσιμο, σύμφωνα με τις διαρροές) και της έκθεσης με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του (χρειάζονται περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις τράπεζες).

«Το χειρότερο θα ήταν στις 6 του μήνα το ΔΝΤ να μην ξεκαθαρίσει τη θέση του, εάν θα μετέχει δηλαδή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα» αναφέρει πηγή της Κομισιόν.