Ειδική ρύθμιση για τις οφειλές επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία που δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό προωθεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας. Στον 7ο όροφο της οδού Σταδίου «task force» που αποτελείται από στελέχη του υπουργείου εργάζεται πυρετωδώς βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στην επικείμενη υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίζει το νέο πλαίσιο.

Στη πραγματικότητα πρόκειται για μια παράλληλη ρύθμιση που λύνει τα χέρια όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό , δηλαδή για ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (που δεν είναι έμποροι). Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εργασίας η υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι όσοι έχουν κύρια οφειλή έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να τη ρυθμίσουν σε έως 36 δόσεις. Για οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ θα υπάρχει η δυνατότητα διευθέτησης έως και 120 δόσεις, με αναλογικό κούρεμα προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών, ενώ για οφειλές από 20.000 ευρώ και πάνω θα προβλέπεται αρχικά αυτόματη διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων και των προστίμων προς τις εφορίες και το 85% των προσαυξήσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Μετά την παραπάνω αυτόματη αφαίρεση θα μπορεί να διαγραφεί και μέρος της κύριας οφειλής, στο ύψος που αυτή θα καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση (μάλλον έως 30%).

Για το λόγο αυτό, ο οφειλέτης θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της επιχείρησης του, τόσο για τη λειτουργία της, όσο και για την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων πιστωτών που δεν θα μπουν στη ρύθμιση (π.χ ΔΕΗ, ΟΤΕ). Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες στο Dimosio και σε αυτή τη ρύθμιση εξετάζεται να υπάρχει ένα κατώτατο όριο που θα μπορούν να αποδεχθούν οι πιστωτές (εφορία και ταμεία) ως ελάχιστη αποπληρωμή (κριτήριο μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών).

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί η απόφαση για το ύψος του κουρέματος των οφειλών, ενώ ακόμα γίνονται συζητήσεις για το τι θα γίνει με το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στο ποσό που θα κουρευτεί. Θα χάνονται και δικαιώματα ή απλώς θα τους μειώνεται το ποσό της σύνταξης; Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη που συμμετέχουν στη διαδικασία πραγματοποιούνται επανειλημμένες συναντήσεις με την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης των οφειλών.