Έναν στίχο του Κωστή Παλαμά χρησιμοποίησε ο πιλότος της ομάδας «Ζευς» στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά, Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Μάλιστα ο πιλότος προκάλεσε ρίγη συγκίνησης όταν στο μήνυμα του είπε μεταξύ άλλων πως «πέρασαν 81 χρόνια από τότε που κοιτάξαμε τον εχθρό στα μάτια. Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Μακεδονία».

Το F-16 εκτέλεσε αρχικά κατακόρυφους ακροβατικούς ελιγμούς πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη. Το αεροσκάφος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στον έμπειρο πιλότο, είπε χαρακτηριστικά πως σήμερα τιμάμε αυτούς που στο έπος του ’40 αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Οι ένοπλες Δυνάμεις μας προασπίζουν για την προστασία από Γη, αέρα και θάλασσα».

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: