Τα «πυρά» τους για το θέμα του ΟΜΕΔ καθώς και τους ελέγχους του ΣΕΠΕ που εστιάζονται στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, εξαπέλυσαν οι κοινωνικοί εταίροι στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν μαζί της.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαμαρτυρήθηκαν για τα εξοντωτικά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ χωρίς ελαφρυντικά) που επιβάλλει το ΣΕΠΕ, ζητώντας μεγαλύτερη επιείκεια για όσους παραβατούν για πρώτη φορά.
Αναφορικά με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) σημειώθηκε ένταση, καθώς η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε ως προσχηματική την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, επί των αλλαγών που προβλέπει το πρόσφατο μνημόνιο στα εργασιακά. Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά υποχρεούται έως τον Φεβρουάριο του 2018 να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ. Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι αντιτίθενται στην κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, η λειτουργία του οποίου είχε «παγώσει» με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα εργατικές διαφορές.
Τέλος σε ότι αφορά την σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΚΕΑΟ, ζητήθηκε να περιλαμβάνει και τις οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, ενώ αναφορά έγινε και για τον σχεδιασμό των επικείμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ σχετικά με την απασχόληση 22.500 ανέργων.