Προσκόμματα, λίγο πριν από την εκταμίευση της δόσης, βάζουν για άλλη μια φορά οι δανειστές, που κρατούν στον «πάγο» τα 7,7 δισ. ευρώ της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξηγήσει από ποια πηγή θα χρηματοδοτηθούν οι προσλήψεις 6.500 συμβασιούχων στους δήμους.

Η πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στους δήμους έληξε αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τη σταδιακή πρόσληψη 6.500 συμβασιούχων, ξεκινώντας από μια πρώτη φουρνιά 2.500 εργαζομένων. Οι πιστωτές βρήκαν, λοιπόν, νέα δικαιολογία για να καθυστερήσουν την αποδέσμευση της δόσης και διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι θέλουν στοιχεία για το πώς θα καλυφθεί η δαπάνη που προκύπτει από την παραπάνω εξαγγελία, ώστε να μη δημιουργηθεί νέα «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το περίεργο είναι πως το Euro Working Group και το γερμανικό κοινοβούλιο έχουν ήδη δώσει από την περασμένη εβδομάδα το «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί η δόση, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μεθαύριο, Πέμπτη και στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Εκτός από το ζήτημα των συμβασιούχων, πρόσθετα «αγκάθια» αποτελούν ορισμένες υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι οποίες θα πρέπει επίσης να καλυφθούν, για να καταβληθεί η δόση. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι: η βεβαίωση συνταγματικότητας για τις νέες περικοπές στις συντάξεις από το 2019, η κατηγοριοποίηση των χρεών των πολιτών προς το Δημόσιο σε εισπρακτέα και μη, η έκδοση της απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές Μαΐου-Οκτωβρίου, η απόφαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουλίου συνεδριάζει το Eurogroup για τελευταία φορά πριν από το καλοκαίρι και μια εβδομάδα αργότερα, στις 17 Ιουλίου, ξεκινά το μπαράζ λήξεων ελληνικών ομολόγων. Μέχρι τις 20 του μηνός πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα και μία δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ) που ανέρχονται συνολικά στα 6,26 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν, πάντως, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης.