Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Επιδότηση 1.200 ευρώ για ανέργους έως 29 ετών – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Με απώτερο σκοπό την πάταξη της ανεργίας στη νεολαία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε το Σάββατο στη παρουσίαση μιας σειράς μέτρων που δίνουν νέες προοπτικές για τη νεολαία και ακόμη περισσότερο για εκείνους τους νέους που είναι άνεργοι και δεν έχουν εργασιακή εμπειρία!.

Ειδικότερα, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν για πρώτη φορά, θα λάβουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους, πέραν του μισθού τους, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

Επομένως το Κράτος στοχεύει αφενός στην ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων συνήθως νέων εργαζόμενων και αφετέρου στην επιδότηση του κόστους εργασίας για τον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει με μικρό κόστος.

Να σημειωθεί, ότι για εργασία μερικής απασχόλησης, δηλαδή για εργασία τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα 5ήμερο (20 ώρες την εβδομάδα) θα δίνονται 600 ευρώ, 300 για τον εργοδότη και 300 για τον εργαζόμενο. 

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Τα οφέλη για τους νέους, εάν εκείνοι εργαστούν για πρώτη φορά, είναι ότι θα λάβουν επιπλέον του μισθού τους από το κράτος 600 ευρώ, και εάν φοιτούν σε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη πόλη θα λάβουν επιπλέον 1.000 ευρώ ετησίως στεγαστικό επίδομα.

Από την άλλη πλευρά κερδισμένοι θα βγουν και οι εργοδότες, καθώς από την διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, έχουν ετήσιο όφελος 251 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που λαμβάνει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, εάν εργοδότης προσλάβει εργαζόμενο μέσα από το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες και εάν προσλάβει μακροχρόνια άνεργο θα λαμβάνει 200 ευρώ το μήνα επιδότηση μισθολογικού κόστους, ενώ εάν προσλάβει νέο χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα λάβει 600 ευρώ.

Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα

Από το 2022 θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα πρόσληψης άνεργων νέων από 18 έως 29 ετών. Το ποσό θα επιμερίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ως εξής:

600 ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν από 1/1/2022. Το επίδομα θα χορηγηθεί από το κράτος για να το ξοδέψουν όπως θέλουν οι νέοι και είναι ανεξάρτητο από το μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης τους.

Το όφελος για τους δικαιούχους του προγράμματος είναι διπλό: 100 ευρώ το μήνα για τον κάθε εργαζόμενο και 100 ευρώ για τον εργοδότη του, μέχρι την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου.

Από το πρόγραμμα αποκλείονται:

  • αυτοί που έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, έστω και ένα μεροκάματο
  • όσοι είναι άνω των 29 ετών

Το μπόνους πρόσληψης δεν θα δοθεί εφάπαξ, αλλά σε δόσεις, πιθανότατα σε δύο (300 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και άλλα 300 ευρώ στο τέλος του εξαμήνου).

Οι δικαιούχοι

  • Οσοι δεν έχουν ξαναδουλέψει
  • Οσοι είναι 18-29 ετών

Αν για παράδειγμα ο νεοπροσλαμβανόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ (570 ευρώ καθαρά), οι συνολικές του αποδοχές θα ανέρχονται σε 670 ευρώ το μήνα.

Παράδειγμα – εργαζόμενος

  • Νέος κατώτατος μικτός 663€
  • Καθαρός μισθός 570€
  • Επίδομα 100€ από το κράτος
  • Σύνολο καθαρού μισθού: 670€
  • Στο 6μηνο: 3.420€ από τον εργοδότη
  • 600€ από το κράτος
  • Σύνολο: 4.020€

Παράδειγμα – εργοδότης

  • Νέος κατώτατος 663€: Επιβάρυνση 812€
  • Επίδομα 100€ από το κράτος
  • Σύνολο επιβάρυνσης: 712€
  • Στο 6μηνο: 4.872€
  • 600€ από το κράτος
  • Σύνολο: 4.272€

 

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Νέα επιδότηση: Έρχεται «Αλλάζω Συσκευή 2» με έξυπνες συσκευές 

Αναμένεται να ξεκινήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες....

Επίδομα παιδιού Α21: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού θα σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί την Παρασκευή 5...