Ιδιαίτερα θλιβερά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την φτώχεια στην χώρα μας, αποτυπώνοντας την εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα ελληνικά νοικοκυριά από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 3.789.300 άτομα, δηλαδή το 35,6% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονταν πέρυσι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε επίπεδο νοικοκυριών, από τα 4.168.784 που καταγράφει η έρευνα, όσα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας φθάνουν τα 832.065, ενώ από το 2009 έχει διπλασιαστεί το ποσοστό του πληθυσμού (από 11 σε 22,4%) που στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών! Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα των μνημονίων.

Περισσότερα από τα μισά φτωχά νοικοκυριά δεν μπορούν να φάνε κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας! Στο σύνολο του πληθυσμού την δυσκολία αυτή αντιμετωπίζουν περισσότεροι από 1 στους 10 Έλληνες (12,1%).

Το 80,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 47,6% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες!

Το 62,3% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ. Το ποσοστό αυτό στο σύνολο των νοικοκυριών φθάνει το 39%.

Τρία στα δέκα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 51,6% για τα φτωχά νοικοκυριά και σε 23,6% για τα μη φτωχά νοικοκυριά.

Πάνω από τα μισά νοικοκυριά (54%) δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις δόσεις πιστωτικών καρτών ή δανείων. Ειδικά στα φτωχά νοικοκυριά σχεδόν κανείς δεν μπορεί να πληρώσει, με το ποσοστό να αγγίζει το 85%!

Επίσης, σχεδόν 2 στους 10 Έλληνες δεν έχει τη δυνατότητα να βγαίνει μία φορά το μήνα για φαγητό ή ποτό και σχεδόν 5 στους 10 δεν μπορούν να ξοδεύουν χρήματα για τον εαυτό τους ή για κάποιο χόμπι. Το 25,5% των φτωχών νοικοκυριών, και το 11,4% του συνόλου των νοικοκυριών δε διαθέτουν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο. Εξάλλου, το 18,9% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συναντιέται (στο σπίτι ή κάπου αλλού) με φίλους ή συγγενείς για ένα γεύμα ή ένα ποτό τουλάχιστον μια φορά το μήνα

Τα θλιβερά στοιχεία όμως από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δεν σταματούν εδώ. Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) φθάνει το 26,3%. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους ανέρχεται σε 14,1%, ενώ για τους ανέργους εκτοξεύεται στο 47,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας βρίσκονται ακόμα και εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση (12,2%), με το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση να ανέρχεται σε 30,3%.