Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν 5 οικισμοί και ένα γηροκομείο

Δραματική είναι η κατάσταση από τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, όπου τη νύχτα εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) και το γηροκομείο “Παναγιά Φανερωμένη”, καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Αντίθετα, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον δήμο Λαυρεωτικής, όπου υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου. Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, ειδικά στα Βίλια, και συγκεκριμένα 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στην πυρκαγιά της Κερατέας που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου όπου επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην χθεσινοβραδυνή ενημέρωση, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Παράλληλα, από τις δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Επικίνδυνη φωτιά στα Γλυκά Νερά: Καίει κοντά στον οικισμό

Η Πυροσβεστική έχει ειδοποιηθεί για φωτιά που ξέσπασε στα Γλυκά Νερά, με κινητοποίηση ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Συνολικά, εκτελούν επιχείρηση 100 πυροσβέστες με...

Εξιχνιάζοντας τη δολοφονία στο Ψυχικό: Αποκαλύπτονται οι φάκελοι του τοπογράφου

Η δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό αποτελεί σοβαρό έγκλημα που έχει αναστατώσει τις αρχές. Ο δράστης, ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ενέργησε μόνος του, χρησιμοποιώντας...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου καταγράφηκε να επιτίθεται σε...