Αρχική Οικονομία Κτηματολόγιο: Παγώνουν τα πρόστιμα, ανοίγει παράθυρο για παραγραφή

Κτηματολόγιο: Παγώνουν τα πρόστιμα, ανοίγει παράθυρο για παραγραφή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παγώνουν έως το τέλος του 2022 τα πρόστιμα στο Κτηματολόγιο.

Αυτό προβλέπεται με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίσθηκε στο χθεσινό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν ακόμη την ακίνητη περιουσία τους έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να το κάνουν.

 

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζουν μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο.

Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, υπάρχουν 200.000 ενστάσεις που λιμνάζουν στα συρτάρια των Επιτροπών Ενστάσεων και μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, που τρέχει το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, οι ενστάσεις έφτασαν τις 60.000. Από αυτές (δηλαδή τις 60.000) μία στις τέσσερις ενστάσεις αφορά τον Δήμο Αθηναίων.

Επιπλέον, με το νέο σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα (και ήδη έχει παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2021) προβλέπεται η κτηματογράφηση να ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Εκτός από το πάγωμα των προστίμων, η τροπολογία εισάγει – και – ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων Κτηματολογικών Γραφείων. Ειδικότερα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν, κατά κύριο λόγο, τις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.