Αυτόματα θα αντλούνται τα δεδομένα γέννησης, πλήθους τέκνων και οικογενειακής κατάστασης των υποψηφίων για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της διασύνδεσης του Μητρώου Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών με το πληροφοριακό σύστημα του ΑΣΕΠ.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσθέτει ότι, αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι υποψήφιοι θα απαλλάσσονται μελλοντικά από την προσκόμιση των αντίστοιχων πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας. Μειώνεται έτσι σημαντικά η γραφειοκρατία για χιλιάδες πολίτες που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο στους διαγωνισμούς πλήρωσης θέσεων του δημοσίου τομέα, αλλά και για τον ίδιο τον φορέα.

Περαιτέρω, η διαλειτουργικότητα αυτή ικανοποιεί μια διαχρονική ανάγκη του ΑΣΕΠ για άμεση άντληση των στοιχείων δημοτολογικής κατάστασης ώστε να διασφαλίζεται με τον πλέον ισχυρό τρόπο η εγκυρότητα των στοιχείων.

Ενδεικτικά, μόνο για το 2019, ο αριθμός υποψηφίων για πλήρωση θέσεων με σύμβαση ορισμένου χρόνου (εποχικό προσωπικό) ανήλθε σε 250.000, εκ των οποίων οι 200.000 υπέβαλαν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, όπως προβλεπόταν. Αντίστοιχα, για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού, ο αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 296.000, εκ των οποίων οι 73.000 υπέβαλαν αντίστοιχα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. O έλεγχος και μόνο αυτών των χιλιάδων πιστοποιητικών επιβάρυνε σημαντικά τις επιτροπές αξιολόγησης και προκαλούσε καθυστερήσεις που πλέον αποφεύγονται.