Αρχική Ελλάδα 7 μηχανήματα μοριακής ανάλυσης για κορονοϊό απο τη περιφέρεια Ν. Αιγαίου

7 μηχανήματα μοριακής ανάλυσης για κορονοϊό απο τη περιφέρεια Ν. Αιγαίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην στήριξη των δημόσιων δομών υγείας με την προμήθεια επτά μηχανημάτων μοριακών εξετάσεων, που θα δώσουν στα νοσοκομεία τη δυνατότητα να έχουν απάντηση μέσα σε μία μόνο ώρα στην εξέταση κορονοϊού, της γρίπης αλλά και πολλών ακόμα σοβαρών ασθενειών, προχώρησε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Χθες, παρελήφθησαν τα τρία πρώτα μηχανήματα μοριακών εξετάσεων (PCR), τα οποία προορίζονται για τα ωοσοκομείο της Ρόδου, της Κω και της Λέρου, ενώ η επόμενη παραλαβή αφορά τα νοσοκομεία της Σύρου, Νάξου, Σαντορίνης και Καλύμνου.

Η παράδοση του πρώτου μηχανήματος πραγματοποιήθηκε χθες από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος δήλωσε:

«Με προτεραιότητα στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους νησιώτες, εξασφάλισε εγκαίρως όσα κονδύλια χρειάστηκαν για να μην αφήσει κανένα αίτημα αναπάντητο. Δεσμευτήκαμε ότι θα πολεμήσουμε στην πρώτη γραμμή και κάθε μέρα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας. Το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων που δίνει αποτελέσματα μέσα σε μία ώρα, μαζί με τους θαλάμους απομόνωσης και υποδοχής ασθενών, τους σύγχρονους αναπνευστήρες και τους κλωβούς αρνητικής πίεσης για ασφαλείς διακομιδές ασθενών καθιστούν το νοσοκομείο της Ρόδου πιο δυνατό για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών μας. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή και παγκόσμια πρόκληση. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δομές Υγείας των νησιών μας διαθέτοντας το μέγιστο του προϋπολογισμού μας και να στεκόμαστε στο πλευρό της Διοίκησης και των στελεχών των δομών Υγείας που μας έκαναν εξαιρετικά περήφανους σε αυτό το στάδιο διαχείρισης της πανδημίας».

Ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Ρουμάνηκύριος υπογράμμισε πως σ΄ αυτή την κρίση έκτακτης ανάγκης, η περιφέρεια υπήρξε σύμμαχός διαθέτοντας κατά προτεραιότητα πόρους και κονδύλια στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Η προμήθεια του μηχανήματος μοριακών εξετάσεων σε συνθήκες πανδημίας αναδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμος εξοπλισμός, καθώς εξοικονομεί χρόνο αποτρέποντας τυχόν εξάπλωση του ιού»

Με τα μηχανήματα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων, που έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης 22 παθογόνων για αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, σε περίπου μία ώρα, τα δημόσια Νοσοκομεία του Νότιου Αιγαίου δεν θα χρειάζεται πλέον να στέλνουν στο Ινστιτούτο Παστέρ δείγματα για την ανίχνευση του κορονοϊού, εξοικονομώντας χρόνο που είναι πολύτιμος για τη διάγνωση, την ιχνηλάτηση και τη νοσηλεία ασθενών καθώς και πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, που είναι συνθήκη επιβίωσης σε περιβάλλον πανδημίας. Πέρα όμως από την κρίση του κορονοϊού, τα μηχανήματα μοριακής βιολογίας πραγματοποιούν ταχεία ανάλυση δειγμάτων για πολλές ακόμα ασθένειες, όπως τη γρίπη, τη φυματίωση κ.α.