Μειωμένα ενοίκια: Εντός της εβδομάδας ειδοποιητήρια για διόρθωση λαθών

0
29

Εντός της εβδομάδας αναμένεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια να ειδοποιηθούν από την ΑΑΔΕ για να διορθώσουν λάθη που έγιναν στις δηλώσεις Covid, προκειμένου να καταβληθεί η επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Να σημειωθεί, ότι το παραπάνω ισχύει για τα «κουρεμένα» ενοίκια που έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έως και τον Οκτώβριο. Το Νοέμβριο, θα δουν κατευθείαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% της απώλειας που θα υποστούν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου. Το ποσό αναμένεται να καταβληθεί το Δεκέμβριο.

Η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει «Δώρο Χριστουγέννων» τα ποσά που θα δοθούν στους ιδιοκτήτες από το Κράτος και κάνει τις δικές της προτάσεις για τη μείωση των μισθωμάτων.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωση της, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, να εκδοθεί  σχετική υπουργική απόφαση, να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες η δήλωση COVID και να πραγματοποιηθεί έλεγχος και εκκαθάριση των δηλώσεων.

«Η ρύθμιση αυτή πιθανότατα θα ισχύσει και για το Δεκέμβριο, δεδομένου ότι αρκούν σύμφωνα με το νόμο 14 ημέρες κλεισίματος ή αναστολής εργασίας, ώστε οι ενοικιαστές να δικαιούνται μείωση για το μίσθωμα ολόκληρο του μηνός» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Τι προτείνει:

  1. Να νομοθετηθεί ότι το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε ιδιοκτήτη,  εκτός από αφορολόγητο,  να είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο, και να μην συμψηφίζεται με οποιασδήποτε άλλες υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη προς οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, όπως ισχύει και για όλα τα άλλα επιδόματα την περίοδο αυτή.
  2. Να επεκταθούν και στους εκμισθωτές ακινήτων με τα “κομμένα” ενοίκια, που δεν διαθέτουν ΚΑΔ όπως όλοι οι άλλοι πληττόμενοι, και όλες οι λοιπές διευκολύνσεις και μεταθέσεις φορολογικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεων κλπ. και μειώσεις ενοικίων κύριας και φοιτητικής κατοικίας, που προβλέπονται για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων.
  3. Το μέτρο να συμπεριλαμβάνει τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα τα οποία παραμένουν εκτός κάθε φοροελάφρυνσης, και αυτό αφορά τόσο τα κάθε είδους φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα, αλλά και τις ιδιωτικές εταιρείες.