Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

540 δισ. ευρώ κατά του κορωνοϊού αποφάσισε το Eurogroup χωρίς μνημόνιο για τις χώρες

Την επισφράγιση μια σημαντικής συμφωνίας ύψους 540 δισ. ευρώ που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να οχυρωθεί δημοσιονομικά η ευρωζώνη έναντι των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης μετά την σύγκληση της Ευρωομάδας.

Μετά την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ολλανδίας και Ιταλίας και αφού πρώτα η λύση των κορωνο- ομολόγων πέρασε στην εφεδρεία, ανακοινώθηκε έναν σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η «πύρρειος νίκη» της Ιταλίας συνίσταται στο γεγονός ότι απέκτησε πρόσβαση στους πόρους του ESM χωρίς Μνημόνιο και προαπαιτούμενα και με μοναδική προϋπόθεση τα χρήματα που θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να κατευθυνθούν σε δαπάνες σχετικές με την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά την ενημέρωση του Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο δήλωσε πως η συμφωνία της Ευρωμάδας αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης και πως η ευρωζώνη δεν θα δεχθεί κατακερματισμούς.

Ο Σεντένο είπε πως το συμβούλιο συμφώνησε σε τρία διαφορετικά δίχτυα ασφαλείας:

  • Το πρώτο είναι το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης.
  • Το δεύτερο είναι το δίχτυ ασφαλείας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Το τρίτο δίxτυ ασφαλείας είναι ο ESM, ο οποίος θα μπορεί να παράσχει χρηματοδότηση έως και στο 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους, ήτοι συνολικά 240 δισ.  ευρώ με την μοναδική προϋπόθεση πως τα χρήματα αυτά θα πάνε σε δαπάνες για περίθαλψη, θεραπεία και την πρόληψη του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο όλα τα παραπάνω δίχτυα ασφαλείας θα είναι διαθέσιμα μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως το Eurogroup συμφώνησε να συσταθεί ένα ταμείο ανάκαμψης (recovery fund) το οποίο θα μπορεί μεσοπρόθεσμα να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη στην ευρωζώνη. Όπως εξήγησε, το μέγεθος του ταμείου αυτού θα αποφασισθεί από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης στην οποία θα κατατεθούν και οι εισηγήσεις του σημερινού Eurogroup.

«Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κάτι νέο. Σε ότι αφορά το μέγεθος και τον χρόνο θα χρειαστεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ, κάτι που θα είναι κρίσιμο», είπε.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως έχουμε μια συμφωνία που μας φέρνει, πιο κοντά στη συντονισμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρώζώνη και στην προσπάθεια που ήδη κάνει η ΕΚΤ.

Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε πως η δημοσιονομική πολιτική στην εποχή του κορωνοϊού εφαρμόζεται με ευελιξία και πως ήδη το βάρος της Κομισιόν πέφτει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο θέμα των θέσεων απασχόλησης», είπε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης τόνισε πως επιδίωξη είναι οι πόροι του ταμείου αυτού να περνούν μέσα από τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι επετεύχθη μια καλή συμφωνία στο Eurogroup. Ο ίδιος εκτίμησε πως η κρίση του κορωνοϊού θα αφήσει το στίγμα της στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν και πως η σημασία των σημερινών αποφάσεων είναι πως με αυτές αποφεύγεται η ασυμμετρία στην απάντηση κατά της πανδημίας και ο κατακερματισμός.

Ο ίδιος τόνισε πως η στήριξη κατά της πανδημίας θα γίνεται μέσω της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων  ( Enhanced Conditions Credit Line -ECCL ) του ESM και πως τα χρήματα που θα δίδονται θα πηγαίνουν αυστηρά σε δαπάνες κατά του κορωνοϊού.

«H ECCL θα παράσχει χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο και τα κράτη μέλη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά μόνο για μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», είπε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής για τις αποφάσεις της Ευρωομάδας:

«Το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς.

Μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μία συμφωνία που έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των yπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.

Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.

Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».

Διαβάστε ακόμη:

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Ενημερωτικό Δελτίο

Η κόρη του Mπραντ Πιτ αποκήρυξε τον πατέρα της – Άλλαξε το επίθετο της σε “Τζολί”

Ολοένα και μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του Μπραντ Πιτ και των παιδιών που απέκτησε με την Αντζελίνα Τζολί με τις σχέσεις τους να είναι σε τεντωμένο...

Έλον Μασκ: Αναζητά δεύτερο υποψήφιο για εμφύτευμα στον εγκέφαλο

Μπορεί ο Έλον Μασκ να έχει γίνει γνωστός για την ίδρυση της Tesla και την κυριαρχία της καλιφορνέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, ωστόσο,...

Reuters : Ο Πούτιν επιθυμεί εκεχειρία στα σύνορα

Σύμφωνα με τέσσερις πηγές από τη ρωσική πλευρά που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία...

Κλοπή σε σούπερ μάρκετ από… δύο Λαμπραντόρ

Δύο πανέμορφα λαμπραντόρ βρέθηκαν να εξερευνούν τα ράφια ενός καταστήματος στο Leintwardine του Χερεφορντσάιρ, στην Βρετανία. Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ένα...