Αρχική Υγεία 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στην Αττική- Ανησυχία για μεταλλάξεις και...

50-80 νέες εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στην Αττική- Ανησυχία για μεταλλάξεις και τρίτο κύμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αύξηση παρουσιάζουν καθημερινά  οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που στάθηκε στο επίκεντρο της  σύσκεψης που συγκάλεσε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως αναφέρεται, οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στην Αττική υπολογίζονται πλέον στις 50-80 νέες εισαγωγές καθημερινώς.

Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τον διαχωρισμό σε «κίτρινες» και «κόκκινες» περιοχές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως τα μέτρα θα αλλάζουν όποτε το απαιτούν τα δεδομένα.

«Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως υποστήριξε,λαμβάνονται προληπτικά μετρά σε μια προσπάθεια «να προλάβουμε το ολικό lockdown».

Τι πρέπει να κάνουμε όσοι λαμβάνουμε αποφάσεις; Να αναλύσουμε τα δεδομένα, να κοιτάξουμε αν έχει αλλάξει κάτι στο περιβάλλον, να δούμε τις εισηγήσεις των επιστημόνων και προσαρμοστούμε όσο πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες. «Αυτό ακριβώς έγινε αυτή την εβδομάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση για το αν σχεδιάζεται lockdown τύπου Πάτρας σ την Αττική.

Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική 34-40%

Εξηγώντας τι παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων στην Αττική 34-40%. «Θα έπρεπε οπωσδήποτε να προσαρμοστούμε έγκαιρα στις νέες αυτές συνθήκες», εξήγησε. «Είχαμε την εισήγηση της επιτροπής και πήραμε τις αποφάσεις», συνέχισε. «Ακριβώς το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής, ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, ωστόσο, σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για ένα «νέο δεδομένο», αλλά «όπως ξέρουμε όλοι, χωρίς να είμαστε, ωστόσο, ειδικοί, ιοί και μεταλλάξεις πάντα συνυπάρχουν».

«Δεν υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέχρι τώρα με βάση τις επιστημονικές έρευνες και ό,τι υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται, «δεν φαίνεται να μην αντιμετωπίζεται από τα μέχρι εμβόλια», σημείωσε. «Είμαστε σε εγρήγορση, πάντα δρούμε προληπτικά έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», υπογράμμισε ο κ. Ταραντίλης.

Ανησυχία όμως προκαλεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας τόσο η εμφάνιση κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, όσο και το επιδημιολογικό φορτίο και άλλων πόλεων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει μεταβεί εκτάκτως στην Πάτρα, όπου προεδρεύουν σε ευρεία σύσκεψη, στις 13:00, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί, και οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μετέβησαν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση έπειτα από τον εντοπισμό στη Μητρόπολη Νεαπόλεως κρούσματος με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού, η οποία φέρεται να είναι από τις πιο επικίνδυνες.

Από σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα στη Μητρόπολη, τις ενορίες και το δημαρχείο. Οι ειδικοί αποκλείουν την ενδοεκκλησιαστική διασπορά.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα συνολικά κρούσματα με βρετανική μετάλλαξη είναι 173 και ένα με νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

naftemporiki.gr