Αφού η μαζική αποστολή κατασχετηρίων στις τράπεζες για τους λογαριασμούς φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν χρέη προς το Δημόσιο δεν απέδωσε καρπούς αλλά αντίθετα προκάλεσε άσκοπη επιβάρυνση στα πιστωτικά ιδρύματα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποφάσισε να αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), η ΑΑΔΕ αναζητεί τρόπους για στοχευμένες και αποτελεσματικότερες κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια υπερβαίνουν τα 5.000 ημερησίως ή τα 1.300 ανά τράπεζα. Ωστόσο, ενώ οι λογαριασμοί ανοίγουν σωρηδόν, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα υπόλοιπα των καταθέσεων είτε προστατεύονται από τα όρια του ακατάσχετου (1.000-1.250 ευρώ) είτε είναι μηδενικά. Το αποτέλεσμα είναι το μέσο υπόλοιπο που κατάσχει το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς να μειώνεται σταθερά από το 2015, οπότε ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Σήμερα είναι στα 500 ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου 750 ευρώ, ενώ όλο το 2016 απεστάλησαν 1,5 εκατομμύριο κατασχετήρια, αλλά εκτελέστηκαν μόνο περίπου 480.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί τα σημεία που δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία των κατασχέσεων, όπως π.χ. το γεγονός πως για κάθε οφειλέτη αποστέλλονται κατασχετήρια προς όλες τις τράπεζες, ακόμη και εάν αυτός δεν έχει παντού τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να πληρώσει τα χρέη του, με την αρχή να γίνεται από τις μεγαλύτερες προς τις χαμηλότερες οφειλές.