Αρχική Μόνιμοι 450 προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας – Προτεραιότητα στα νησιά

450 προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας – Προτεραιότητα στα νησιά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην «πρώτη γραμμή» ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό, είναι αυτή την περίοδο τα Κέντρα Υγείας ειδικά στα νησιά που έχουν μεγάλο πληθυσμό ευθύνης, όπως η Σάμος, η οποία αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων, διαθέτει Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα δέχεται και πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σημαντική κίνηση ενίσχυσης της ΠΦΥ θα αποτελέσουν οι 400-450 θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα προκηρυχθούν  άμεσα, μόνο για τα Κέντρα Υγείας, ενώ «τονωτική ένεση», θα αποτελέσει και η πρόσληψη  επικουρικών γιατρών και προσωπικού με τη νέα διαδικασία που έχει νομοθετηθεί η οποία έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό να προσλαμβάνεται  μέσα σε 15 μέρες και όχι μετά από 6 μήνες.

Τις παραπάνω εξαγγελίες έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισκεπτόμενος τη Σάμο, στη διάρκεια ξενάγησής του στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι. Στην περιοδεία του στη Σάμο, τον υπουργό συνόδευσε ο βουλευτής του νησιού, Δημήτρη Σεβαστάκης.

Ο υπουργός, αφού ξεναγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου, είχε συνάντηση με το προσωπικό του Κέντρου, το οποίο εξέθεσε τα υπάρχοντα προβλήματα – με σημαντικότερα την έλλειψη οδηγών ΕΚΑΒ και την ανάγκη επικαιροποίησης των Οργανισμών – και ζήτησε διευκρινήσεις για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, η οποία έχει ομαλοποιηθεί σε πολύ σημαντικό  βαθμό συγκριτικά με το 2015 και επεσήμανε ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η στήριξη και η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας με οικονομική ενίσχυση (όπου υπάρχει δυνατότητα) και με δίκαιη ανακατανομή των πόρων.

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθός πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Ν. Κατρακάζο. Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το προσφυγικό και η ανάγκη για την ενίσχυση στελέχωσης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) με ιατρικό προσωπικό, ώστε να παρέχεται πιο συστηματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης στα ΚΥΤ οφείλεται στην περιορισμένη δεξαμενή γιατρών, λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό, επεσήμανε ωστόσο, ότι τα σενάρια περί «υγειονομικής βόμβας»  διαψεύστηκαν εντελώς χάρις στις ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός είναι υγιής. Επίσης, συμφώνησε και δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα για επαναπρόσληψη των ίδιων εργαζομένων στα ΚΥΤ όταν λήξει η σύμβασή τους, καθώς  πλέον έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Παράλληλα, υποσχέθηκε να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων, για την κτιριακή αναβάθμιση των αγροτικών ιατρείων.