Αρχική Περιφέρειες 3η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

3η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνεχίζονται σήμερα οι  εξ αποστάσεως συνεδριακές διασκέψεις της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των συνεδριακών διασκέψεων με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας, ενόψει του επικείμενου διαλόγου με το υπουργείο  Εσωτερικών για  την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας Κράτους , Αυτοδιοίκησης  και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Σήμερα η τρίτη στη σειρά διαδικτυακή συνάντηση, που ξεκινά στις 10 το πρωί, πραγματοποιείται με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

Τις επόμενες ημέρες και έως 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες επτά διαδικτυακές συναντήσεις.


Νίκος Σουλιώτης, πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας: Καταθέτουμε 240 προτάσεις στον διάλογο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Συνολικά 240 τεκμηριωμένες προτάσεις καταθέτει η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για τον  επικείμενο  διάλογο ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Προτάσεις που αφορούν το σύνολο της Αυτοδιοίκησης αλλά και ειδικότερα την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης μιλώντας στην τρίτη κατά σειρά συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Σουλιώτης υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθούν τα έσοδα των δήμων, να γίνει άμεσα η αναπροσαρμογή στην κατανομή των ΚΑΠ, να προχωρήσει η φορολογική αποκέντρωση και φυσικά να γίνει διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων που να συνοδεύονται  όχι μόνο από τους απαραίτητους για την άσκησή τους πόρους αλλά και από το ανάλογο  προσωπικό.

Επίσης ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στο τέλος ταφής απορριμμάτων που θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση του ΥΠΕΝ και που προβλέπει ότι από την 01.01.2021 εφαρμόζεται το τέλος ταφής για όλα τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή, με ποσό 15€ ανά τόνο, κλιμακούμενο ετησίως κατά 5€ και έως τα 35€, το 2025.

Μέσα σε πέντε χρόνια, σημείωσε  ο κ. Σουλιώτης, θα αναγκαστούν οι δήμοι να διαθέσουν σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό για την διαχείριση των απορριμμάτων τους και ζήτησε  να  δοθεί παράταση επιβολής του τέλους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023 προκειμένου να ολοκληρώσουν οι δήμοι τα έργα τους και να μην οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σχολιάζοντας το μέτρο της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση των δήμων στην αποπληρωμή των χρεών τους τόνισε ότι ορθώς γίνεται ,  ζήτησε όμως να επιβραβεύονται οι οικονομικά υγιείς δήμοι  με επιπλέον χρηματοδότηση.

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ ζήτησε  ακόμη να ενισχυθούν οι δήμοι με προσωπικό και κυρίως με νέους ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες και δεξιότητες, να προχωρήσει η αλλαγή του ν.4412, να δοθεί παράταση πέραν της 31 Δεκεμβρίου για την κατάθεση προτάσεων από τους δήμους στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Ο κ. Σουλιώτης  έθεσε επίσης το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου προκειμένου, όπως είπε,  να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, καθώς και αλλαγή ποσοστού για την αυτοδυναμία προκειμένου να επιτυγχάνεται πιο εύκολα από την 1η Κυριακή.

Σε ότι αφορά στην καταστατική θέση αιρετών πρότεινε να γίνει εξορθολογισμός και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων δυνάμει των οποίων καθορίζονται οι αποδοχές των δημάρχων, εξομοίωση όλων των αντιδημάρχων και όλων των προέδρων δημοτικών συμβουλίων ως προς τις αποδοχές, έτσι ώστε να μη διαχωρίζονται σε αιρετούς δύο κατηγοριών και επαναφορά αποζημίωσης για τη συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια σε όλους του δημοτικούς συμβούλους.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της  ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για το επόμενο διάστημα ο κ. Σουλιώτης  τόνισε ότι είναι η διεκδίκηση επιπλέον
κονδυλίων, με σκοπό να αποκατασταθεί η αδικία που υφίσταται τα τελευταία
τουλάχιστον 14 χρόνια η Στερεά Ελλάδα, λόγω της στρεβλής εικόνας που
δημιουργεί η ύπαρξη της άτυπης βιομηχανικής ζώνης στα Οινόφυτα.

«Το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκ. € και έμφαση να δίδεται στην ανάπτυξη υποδομών», τόνισε ο κ. Σουλιώτης.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η δημιουργία Πανεπιστημίου, με βάση την πρόταση- μελέτη που έχει καταθέσει η ΠΕΔ και όλοι οι φορείς της περιοχής.