Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

2η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας

Ξεκίνησαν στις 10 το πρωί οι εργασίες της δεύτερης εξ αποστάσεως  συνεδριακής διάσκεψης μελών της ΓΣ της ΚΕΔΕ από την ΠΕΔ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των συνεδριακών διασκέψεων της ΚΕΔΕ με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας.

Η ΚΕΔΕ, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για την ανάσχεση της πανδημίας του covid-19, υλοποιεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εξ΄ αποστάσεως συνεδριακών της διασκέψεων που έχει ήδη εξαγγείλει, ενόψει του διαλόγου που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και Αυτοδιοίκησης  και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια των διασκέψεων θα υπάρξει εκτενής διάλογος πάνω στα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού. Θα τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες πάνω στο περιεχόμενο των εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο και θα προκύψουν συμπεράσματα, που θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της ΚΕΔΕ προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Αύριο, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνεδριακή διάσκεψη με τα μέλη  της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιασκέψεων, δέκα συνεδριακές διασκέψεις έως και 11 ∆εκεμβρίου 2020.

Να σημειωθεί ότι οι συνεδριακές διασκέψεις θα μεταδίδονται μέσα από τη σελίδα της ΚΕΔΕ και το κανάλι της Ένωσης στο youtube.

Αθ. Νασιακόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας: Αν θέλουμε Αυτοδιοίκηση αυτάρκη, αυτόνομη και αποτελεσματική απαιτείται επαναπροσδιορισμός σχέσης κράτους-αυτοδιοίκησης

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ακόμη μια φορά απέδειξε ότι διαθέτει και τη βούληση και το μηχανισμό για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο μέτρο του δυνατού. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να προτείνει και να υλοποιήσει δράσεις που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της απειλής που είναι η δημιουργία μιας νέας χαμένης γενιάς και η απειλή για τη διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Αθ. Νασιακόπουλος, δήμαρχος Κιλελέρ, ανοίγοντας, την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, τις εργασίες  της 2ης Συνεδριακής  Διάσκεψης της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης ο κ. Νασιόπουλος ανέφερε:

«Διαχρονικά ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διεκδικητικός. Πάντα διεκδικούμε από όλες τις κυβερνήσεις, από όλους τους αρμόδιους υπουργούς το καλύτερο. Είναι γεγονός ότι η Κεντρική εξουσία πάντα μας χρωστάει και εμείς από τη μεριά μας πάντα το ζητάμε. Δε θέλουμε όμως αυτή η ιδιαιτερότητα της σχέσης κράτους-αυτοδιοίκησης να μετατραπεί σε ένα είδος παιχνιδιού. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση υλοποιεί σημαντικές αρμοδιότητες που στις περισσότερες περιπτώσεις δε συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Εάν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση να είναι αυτάρκης, αυτόνομη και αποτελεσματική θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί με καλύτερους όρους η σχέση κράτους-αυτοδιοίκησης. Θέλουμε το κράτος να εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση και το αντίστροφο, γιατί μόνο έτσι θα αποκατασταθεί και η σχέση με τον πολίτη.

Αναφερόμενος  στο κεντρικό θέμα των συνεδριακών διασκέψεων, του διαλόγου δηλαδή, που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και Αυτοδιοίκησης  και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, ο κ. Νασιακόπουλος είπε πως έχει γίνει πολύ συζήτηση στο παρελθόν.

«Κάναμε βήματα, λύσαμε προβλήματα, αλλάξαμε νοοτροπίες χωρίς όμως να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα» σημείωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα γίνει κάτι καλύτερο.

Σε ότι αφορά τις ζημιές που υπέστησαν ο δήμοι Καρδίτσας, Φαρσάλων, Μουζακίου, Παλαμά, Αργιθέας και Αλμυρού, «δυστυχώς δεν περιγράφονται με λόγια», αλλά ούτε και οι δήμοι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου μεγέθους προβλήματα με τους μηχανισμούς που διαθέτουν.

«Απαιτείται οργάνωση, εθνική στρατηγική, πρόγραμμα και σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων. Αυτές οι πλημμύρες δεν αφορούν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, Φαρσάλων και Αλμυρού αλλά σε όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Ζήτησε δε από την κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε όλα τα οικονομικά βοηθήματα που αφορούν στις πληγείσες επιχειρήσεις, στους άστεγους κατοίκους, στα καταστραμμένανοικοκυριά, στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, να δοθούν άμεσα και στην ολότητά τους. Σε διαφορετική περίπτωση πολύ φοβάμαι ότι οι πληγείσες περιοχές θα ορθοποδήσουν δύσκολα και αργά».

Ο κ. Νασιακόπουλος κατέθεσε στο διάλογο σειρά προτάσεων, όπως:

 • Με αυτή τη διαπίστωση προτείνω το άμεσο κλείσιμο των ημιτελών έργων του Αχελώου.
 • Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους προς την Αυτοδιοίκηση για έργα περιφερειακής εμβέλειας.
 • Επαναπροσδιορισμός των ορίων αρμοδιότητας μεταξύ κράτους, αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
 • Αύξηση πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση
 • Άμεση αλλαγή του Ν. 4412.
 • Απόδοση των φόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εισπράττονται από το κράτος και δεν αποδίδονται.
 • Απ’ ευθείας απόδοση τοπικών φόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Να περιέλθουν στους Δήμους όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία και αδειοδότηση των λαϊκών αγορών.
 • Αποκλειστική ευθύνη των Δήμων η καθαριότητα, ανακύκλωση, επεξεργασία και αξιοποίηση απορριμμάτων.
 • Εμπλοκή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στον προγραμματισμό και σχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
 • Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων για την απόδοση των ΚΑΠ.
 • Στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως ο ρόλος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ καθώς επίσης σε ποιους ανήκει η ευθύνη για τα ποτάμια, τα ρέματα και τα κανάλια.
 • Δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού από τους δήμους
 • Θεσμική αποτύπωση του ρόλου των ΠΕΔ.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος καλεί την Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Κάλεσμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας να συμβάλει και αυτήν τη φορά  στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού, απεύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη σημερινή συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα τις επόμενες εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται για να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία με συνοχή, ενότητα και αλληλεγγύη. Ζούμε τις πιο δύσκολες συνθήκες μετά την μεταπολίτευση.  Η επιτυχία της πρώτης φάσης της πανδημίας έκανε κάποιους να νομίζουν ότι απαλλαγήκαμε αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες εβδομάδες» προειδοποίησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους δημάρχους «να τηρηθούν όλα τα μέτρα με την βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας και το προσωπικό παράδειγμα των δημάρχων και των αιρετών που έχουν μεγάλη επιρροή στις περιοχές τους. Θέλω να σας παρακαλέσω να θέσετε σε συναγερμό τις κοινωνικές δομές και τους θεσμούς ώστε με δράσεις και παρεμβάσεις να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη. Με τη μετακίνηση προσωπικού από υπηρεσίες που τώρα είναι σε αναστολή θωρακίστε τις υπηρεσίες σας για να είστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Όλα αυτά είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο».

Ο κ. Θεοδωρικάκος  ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα βγει η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημείωσε ότι παρά την πανδημία «δεν κάμπτεται η πορεία των μεταρρυθμίσεων» και ότι   αύριο ανακοινώνεται το νέο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, το οποίο μεταξύ των άλλων «θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και της Αυτοδιοίκησης που θα μπορέσει να έχει νέους εργαζόμενους με νέες απαιτήσεις και διάθεση προσφοράς και διαφορετική ποιότητα δουλειάς».

Αναλυτικά η εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών:

Θέλω να ευχηθώ περαστικά στον Θανάση Νασιακόπουλο και να βγει νικητής από τον κορονοϊό.
Η Τ.Α. θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα τις επόμενες εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται για να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία με συνοχή, ενότητα και αλληλεγγύη.

Ζούμε τις πιο δύσκολες συνθήκες μετά την μεταπολίτευση.

Η επιτυχία της πρώτης φάσης της πανδημίας έκανε κάποιους να νομίζουν ότι απαλλαγήκαμε αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω την Τ.Α. να συμβάλει και αυτήν τη φορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού. Πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα με την βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας και το προσωπικό παράδειγμα των Δημάρχων και των αιρετών που έχουν μεγάλη επιρροή στις περιοχές τους.
Θέλω να σας παρακαλέσω να θέσετε σε συναγερμό τις κοινωνικές δομές και τους θεσμούς ώστε με δράσεις και παρεμβάσεις να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη. Με τη μετακίνηση προσωπικού από υπηρεσίες που τώρα είναι σε αναστολή θωρακίστε τις υπηρεσίες σας για να είστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί.
Όλα αυτά είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο. Μέσα στο χειμώνα το εμβόλιο θα έρθει και στην Ελλάδα καθώς η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να συμμετέχει η χώρα στο πρόγραμμα ώστε να εμβολιαστούν πρώτα οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη και στη συνέχει οι υπόλοιποι.
Πρέπει να ανταπεξέλθουμε για να τα βγάλουμε πέρα.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα βγει η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όμως παρόλα αυτά δεν κάμπτεται η πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.
Αύριο ανακοινώνεται το νέο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για την αξιοκρατία στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ν/σ αυτό θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και της Αυτοδιοίκησης που θα μπορέσει να έχει νέους εργαζόμενους με νέες απαιτήσεις και διάθεση προσφοράς και διαφορετική ποιότητα δουλειάς.

Σας ζητάω συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από τις Προσυνεδριακές σας διαδικασίες ώστε να τις αξιολογήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε στην πολυπεπίπεδη διακυβέρνηση.

Συνεχίζουμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με έργα ύψους 2,5 δις ευρώ.
Με συνάντηση που θα έχουμε με την ΚΕΔΕ την επόμενη εβδομάδα θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες του προγράμματος.

Υπέγραψα έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που εντάχθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για 10 Δήμους και τις επόμενες μέρες θα δοθούν οι λεπτομέρειες.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και στο Υπουργείο οι εντολές έιναι στην σχετική υπηρεσία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι Δήμοι να γίνου δικαιούχοι του προγράμματος.

Σας ευχαριστώ που με καλέσατε, εύχομαι και πάλι περαστικά στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Να προσέχουμε όλοι ώστε ενωμένοι να δουλέψουμε για να βγει η πατρίδας μας αλώβητη από αυτή την περιπέτεια.

Ιωάννης Τσιάμης – Αυτοδιοικητικό Κίνημα: Η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται πρόσθετες εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά ρόλο στο σχεδιασμό και δημόσιων πολιτικών

Την κριτική  του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» για όσα εξελίσσονται  και αφορούν την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις θέσεις και προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται αναφέρθηκε ο Ι. Τσιάμης, μιλώντας εκ μέρους του της παράταξής του στη δεύτερη συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Ειδικότερα ο κ. Τσιάμης σημείωσε την αντίθεση της παράταξής του για τη χρηματοδότηση με 2 εκ. ευρώ από τους ΚΑΠ της ΕΕΤΑΑ αλλά υπογράμμισε την αναγκαιότητα  τεχνικής στήριξης των δήμων. Εξέφρασε τη διαφωνία του τη μη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ διαφώνησε και με την απόφαση να αναλάβει η ΚΕΔΕ τον διαγωνισμό για τις μάσκες.

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση ο κ. Τσιάμης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται πρόσθετες εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά νέο ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών. Επίσης  ξεκαθάρισε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση εκ μέρους της, καθώς αυτό προϋπέθετε ότι,  το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να έχει καταθέσει προς συζήτηση τους άξονες, το πλαίσιο, τις κατευθύνσεις, το χρονοδιάγραμμα, να έχουν εμπλακεί και τα υπόλοιπα υπουργεία στη συζήτηση και στη συνέχεια να καταθέσει η ΚΕΔΕ τις προτάσεις της.

Τέλος ο κ. Τσιάμης  τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να ανακτήσει το θεσμικό της ρόλο, να επικροτεί ό,τα βρίσκει στη σωστή κατεύθυνση, να διεκδικεί όταν αδικούν ή αγνοούν την Αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Καλαμάτα: Μεγάλη Ένταση έξω από τα δικαστήρια για το ναυάγιο της Πύλου – Τραυματίες στις συμπλοκές διαδηλωτών (video)

Μεγάλη Ένταση  ανάμεσα σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και αστυνομικούς των ΜΑΤ έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα, για την υπόθεση του ναυαγίου στην Πύλο τον...

Φρίκη στον Ασπρόπυργο:  Οδηγός λεωφορείου εταιρείας βίασε 27χρονη εργαζόμενη και την άφησε αιμόφυρτη

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί το περιστατικό που συνέβη στον Ασπρόπυργο με έναν οδηγό λεωφορείου μεταφοράς εργαζομένων εταιρείας , που επιτέθηκε και βίασε 27χρονη υπάλληλο, η οποία...

Eγκαθίστανται δώδεκα «έξυπνα» παγκάκια στον Δήμο Κατερίνης

Δώδεκα έξυπνα παγκάκια μοντέρνου σχεδιασμού με smart χαρακτηριστικά που παρέχουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών εγκαθίστανται σε σημεία της πόλης του Δήμου Κατερίνης.

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών με βιωματική επίδειξη σε σχολεία

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών με βιωματική επίδειξη σε σχολεία οργανώνει η Α’ Δημοτική Κοινότητα και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (παράρτημα Θεσσαλονίκης) στα πλαίσια της γενικότερης...