ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη σταθερή αύξηση των εκκρεμών συντάξεων. Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των συντάξεων που τελούν σε εκκρεμότητα έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην επιτευχθεί».

Με τη φράση αυτή ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε χθες για τη «δημοσιονομική βόμβα» των συντάξεων που τελούν σε εκκρεμότητα και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί από τον ΕΦΚΑ.

Πόσες είναι αυτές;

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που παραμένουν σε εκκρεμότητα έχουν φτάσει τις 270.000, από 208.322 στο τέλος Μαρτίου και εκτιμάται πως οι αιτήσεις για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα προσεγγίσουν τις 300.000 έως το τέλος του έτους.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ κρατούν σε ομηρία χιλιάδες συνταξιούχους με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια.

Παράλληλα, αποτελούν μια τεράστια δημοσιονομική εκκρεμότητα που διαρκώς φουσκώνει. Οι θεσμοί ανησυχούν πως το συνολικό βάρος για τον προϋπολογισμό από την καταβολή των εν λόγω υποχρεώσεων θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αλλά και στους κόλπους των ασφαλισμένων υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς οι εξαγγελίες για την έκδοση των νέων συντάξεων ακόμη και σε μια μέρα, εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται να δημιουργήσουν συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.