Αρχική Οικονομία 25,4% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ

25,4% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ενας στους τέσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων δυσκολεύεται να πληρώσει τον φετινό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η έρευνα παρουσιάστηκε προχθές στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και δείχνει ότι το 25,4% των ιδιοκτητών δεν θα μπορέσει να καταβάλει τον φόρο στα ακίνητα, ενώ το 38,3% θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στη φορολογική αυτή υποχρέωση. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν οδηγηθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πως όταν ρωτήθηκαν τι θα κάνουν στο μέλλον αν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, το 15,8% απάντησε ότι θα προσπαθήσει να τα πουλήσει σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας τους, το 33,4% σε τιμή ίση με την αντικειμενική, ενώ το 8,6% θα αφήσει να κατασχεθούν από το Δημόσιο!

Ακόμα ένα εύρημα που αναδεικνύει την έκταση της κρίσης στην αγορά ακινήτων είναι ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε από το 81,6% το 2006 στο 73,9% σήμερα. Μάλιστα, το 49% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κανείς σπίτι, παρά να διαθέτει δικό του, και 6 στους 10 ιδιοκτήτες κρίνουν ασύμφορο το να διαθέτει κανείς ακίνητα για τα νοικιάζει.

Επιπλέον, το 28,7% των ιδιοκτητών αγόρασε ακίνητο με δάνειο και εξ αυτών το 24% δεν εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του. Το ποσοστό εκείνων που πληρώνουν κανονικά έχει μειωθεί στο 76% σήμερα, από 83,5% το 2012.

Σύμφωνα με την έρευνα, εκείνοι που σκοπεύουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία έχουν τριπλασιαστεί σήμερα σε σχέση με το 2006, φθάνοντας το 33% από 12,3%. Αντιστρόφως ανάλογη είναι βεβαίως η εξέλιξη του ποσοστού των υποψήφιων αγοραστών: από το 53,5% το 2009, σήμερα έχουν συρρικνωθεί στο 20,3% του πληθυσμού.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ασυνέπεια στην πληρωμή μισθωμάτων για επαγγελματικά ακίνητα είναι μεγάλη και φθάνει το 48,9%, ενώ για διαμερίσματα και μονοκατοικίες περιορίζεται στο 37,6% και στο 20% αντιστοίχως. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, παρατηρείται σημαντική βελτίωση συγκριτικά με το παρελθόν, χάρη στις γενναίες μειώσεις των μισθωμάτων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ξεπέρασαν ακόμα και το 40%.