Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες – Τι προκαλεί τα προκαλούν

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες – Τι προκαλεί τα προκαλούν

Φαίνεται ότι οι επιστήμονες βρήκαν την αιτία για τους πόνους στο κεφάλι και οι μη επεμβατικές θεραπείες ίσως αποτελούν μια καλή επιλογή για την αντιμετώπισή τους.

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι πόνου στο κεφάλι, αλλά η ακριβής πηγή αυτών των καταστάσεων έχει παραπλανήσει τους ειδικούς – μέχρι τώρα.

Μια ερευνητική ομάδα στη Γερμανία μελέτησε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) 50 ασθενών για να αναλύσει τις συνδέσεις μεταξύ της συχνότητας των πονοκεφάλων, του πόνου στον αυχένα και των σημείων ενεργοποίησης των μυών του προσώπου.

Επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στους τραπεζοειδείς μύες, ένα ζεύγος μεγάλων, τριγωνικών ιστών που εκτείνονται στο πίσω μέρος του αυχένα και των ώμων και οδηγούν στο κεφάλι και τις ωμοπλάτες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπασχαν τόσο από πονοκεφάλους τύπου κεφαλαλγία όσο και από ημικρανίες παρουσίαζαν μεγαλύτερη καταπόνηση σε αυτούς τους μύες του αυχένα. Με άλλα λόγια, οι πονοκέφαλοι προκύπτουν από έναν κυριολεκτικό πόνο στον αυχένα.

Οι μαγνητικές τομογραφίες που πραγματοποίησαν οι ερευνητές έδειξαν ότι τις ημέρες που οι συμμετέχοντες υπέφεραν από πόνους στο κεφάλι και τον αυχένα, παρουσίαζαν επίσης μεγαλύτερα επίπεδα πίεσης στον αυχένα τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μύες αυτοί είχαν φλεγμονή.

Αυτό οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι η φλεγμονή στον αυχένα – η οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί για διάφορους λόγους, όπως η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη ύπνου, ο τραυματισμός και το στρες – μπορεί να συνδέεται με τις κεφαλαλγίες και τις ημικρανίες.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον ρόλο των μυών του αυχένα στην παθοφυσιολογία των πρωτοπαθών πονοκεφάλων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Dr. Nico Sollmann, όπως αναφέρει η New York Post, μοιράζοντας επιπλέον πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους. «Ως εκ τούτου, οι θεραπείες που στοχεύουν στους μύες του αυχένα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταυτόχρονη ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα, καθώς και από τον πονοκέφαλο».

Ο Sollmann σημείωσε ότι οι μη επεμβατικές θεραπείες που στοχεύουν απευθείας στο σημείο του πόνου στους μύες του αυχένα – όπως το μασάζ ή ο βελονισμός – θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και πιο ασφαλείς από τα φάρμακα.

Δύο στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ υποφέρουν από κεφαλαλγίες και περισσότεροι από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από ημικρανίες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας. Ωστόσο, παρά τις αποκαρδιωτικές αυτές στατιστικές, δεν έχει βρεθεί ακόμη μια καθολική θεραπεία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές, τι...

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη, ο Γερμανός υπουργός...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε αναβολικά προϊόντα Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συμπληρώματα...

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130 Τα μωρά του σήμερα θα μεγαλώσουν χωρίς αδέλφια, θα πάρουν...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς...

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του...