Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Αυξήσεις έως και 53%  στα εποχιακά φρούτα και λαχανικά – «Καλπάζει» η ακρίβεια

Αυξήσεις έως και 53%  στα εποχιακά φρούτα και λαχανικά – «Καλπάζει» η ακρίβεια

Αυξήσεις που αγγίζουν το 53% μέσα σε έναν χρόνο πληρώνουν οι καταναλώτες σε φρούτα και λαχανικά καθ’ οδόν προς τα Χριστούγεννα. «Ό,τι δεν υπάρχει, ακριβαίνει. Χρηματιστήριο είναι η αγορά», λένε οι καταναλωτές, μιλώντας στον Alpha.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, το κιλό τα μπρόκολα κυμαίνονται από 1,99 ευρώ έως 3,5 ευρώ, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο κόστιζαν από 1,5 έως 2,5 ευρώ το κιλό, δηλαδή η τιμή τους αυξήθηκε κατά 40%.

Τα κουνουπίδια πωλούνται 2,5 ευρώ το κιλό, όταν οι καταναλωτές τα αγόραζαν τον Δεκέμβριο του 2022 έως 1,8 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 39%.

«Δεν επιτρέπονται αυτές οι τιμές σε μία περίοδο, η οποία κατακλύζεται από αυτά τα προϊόντα», αναφέρει ο πρόεδρος ινστιτούτου καταναλωτών, Γ. Λεχουρίτης. Πάντως, οι αυξήσεις στη χονδρική είναι ακόμη μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών, η αύξηση στο κουνουπίδι φτάνει το 150% και στο μπρόκολο 91%. Επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή, ακριβότερα αγοράζουν οι καταναλωτές και τα φρούτα.

Τα πορτοκάλια πωλούνται έως 1 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι πωλούνταν έως 0,80 ευρώ το κιλό, δηλαδή η τιμή τους αυξήθηκε κατά 25%. Τα μανταρίνια πωλούνται έως 1,8 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι πωλούνταν έως 1,2 ευρώ, δηλαδή η τιμή τους αυξήθηκε κατά 53%.

Αυξήθηκε κατά 39% και η τιμή στα μήλα. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα πωλούνται από 1,8 ευρώ έως 2,5 ευρώ ενώ πέρυσι πωλούνταν μέχρι 2 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια Το σύνηθες είναι η Εφορία να ψάχνει φορολογούμενους για να πληρώσουν τους φόρους που τους...

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ – Τι σύνταξη εξασφαλίζουν

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ - Τι σύνταξη εξασφαλίζουν Σταθερά στην πρώτη και πιο οικονομική ασφαλιστική κατηγορία παραμένει η...

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας Μέχρι πότε θα γίνεται δεκτή η προσκόμιση των δικαιολογητικών Μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 παρατείνεται η προθεσμία...

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ Μια εβδομάδα απέμεινε για να κάνουν «πρεμιέρα» τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το...