Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Κόκκινα δάνεια: Εξαιρούνται οι άνεργοι από την προκαταβολή 10% της ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού

Κόκκινα δάνεια: Εξαιρούνται οι άνεργοι από την προκαταβολή 10% της ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού

Διευκρινίσεις σχετικά με την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα “κόκκινα” δάνεια, έδωσε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ότι οι άνεργοι εξαιρούνται από την υποχρέωση της προκαταβολής του 10% της ρύθμισης του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αναφερόμενος στον νέο νόμο, ο κ. Τσάπαλος, περιέγραψε τρία συγκεκριμένα πράγματα που πετυχαίνει με τις αλλαγές που φέρνει, με το πρώτο να είναι η θέσπιση κανόνων διαφάνειας και σωστής ενημέρωσης στους servicers, δηλαδή στις εταιρείες εκείνες οι οποίες διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. «Πάρα πολλά παράπονα, πάρα πολλές καταγγελίες πολιτών και σε εμάς και στο Συνήγορο του Πολίτη ως προς την αδυναμία τους να μπορέσουν να βγάλουν άκρη με κάποιους από τους servicers.

Να μάθουν για παράδειγμα ποιο είναι το επιτόκιο τους, τι δοσολόγιο υπολείπεται, ποιο είναι το ύψος της οφειλής, να κάνουν ένα διακανονισμό. Δεν μπορούσαν ακόμα και στα στοιχειώδη, στα βασικά, σε πράγματα τα οποία με τις τράπεζες έχουν λυθεί προ πολλού τέτοιου είδους ζητήματα, να βγάλουν άκρη» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος.

Το δεύτερο, συνέχισε ο κ. Τσάπαλος, έχει να κάνει με τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Ο νόμος, έτσι όπως ψηφίστηκε χθες, προστατεύει 100% τον ευάλωτο δανειολήπτη, εκείνον ο οποίος είναι άνεργος, εκείνος ο οποίος δεν έχει παρά ελάχιστα εισοδήματα και απειλείται η πρώτη του κατοικία σε πλειστηριασμό. Για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και καθημερινά βλέπουμε περιπτώσεις ατόμων να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους, δεν χρειάζεται το 10% προκαταβολή. Έχουν εξαιρεθεί από την πρόβλεψη του νόμου αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνουν 10% προκαταβολή. Υποχρεωτικά ο servicer και η τράπεζα, όπως και το Δημόσιο, από εδώ και στο εξής θα αποδέχονται την απόφαση του εξωδικαστικού χωρίς προκαταβολή» επισήμανε. Εάν θέλει ο servicer να προσβάλει την απόφαση του εξωδικαστικού θα πρέπει να πάει δικαστικά και να αποδείξει με δικά του έξοδα κατά πόσον έχει δίκιο ή όχι, προσέθεσε ο κ. Τσάπαλος.

Για όλους τους υπόλοιπους, σημείωσε, υπάρχει αυτή η πρόβλεψη του 10% σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχουν φτάσει στο τελευταίο σκαλοπάτι ουσιαστικά, λίγο πριν τον πλειστηριασμό.

«Θυμίζω όμως ότι οι servicers όλα αυτά τα χρόνια τι ποσοστά προκαταβολής ζητούσαν, ζητούσαν 30, 35, 40%. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι τους συμφέρει τους servicers όταν έχει πάει στο χείλος του γκρεμού το σπίτι να το πάρουν παρά να αποδεχτούν μια προκαταβολή από τους δανειολήπτες. Εμείς τους επιβάλλουμε να πληρώνουν οι δανειολήπτες μόνο το 10%, το ελάχιστο δηλαδή και όχι 30, 35, 40%. Και αυτό νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρόβλεψη του εξωδικαστικού» τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Επιπλέον πρόβλεψη για όλους τους δανειολήπτες, ασχέτως αν είναι ευάλωτοι ή όχι, είναι ότι μπορούν να δουν επιπλέον κούρεμα στην οφειλή τους έως 28%, εφόσον έχουν εμπράγματη εξασφάλιση και επίσης μειώνεται το επιτόκιο της δόσης στο 3%, ανέφερε ακόμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ.

«Μέχρι πρότινος ήταν ένα μικτό επιτόκιο και σταθερό και euribor, ξέρουμε όλοι ότι με βάση το euribor εκτινάχθηκαν τα επιτόκια. Τώρα λοιπόν λέμε 3% στάνταρ κλειδωμένο επιτόκιο για την κάθε δόση του εξωδικαστικού. Θεωρούμε ότι ανοίγουμε τον δίαυλο για πάρα πολλούς δανειολήπτες που ήταν εγκλωβισμένοι και όμηροι όλα αυτά τα χρόνια.

Μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, να βάλουν μέσα και τα χρέη τους σε εφορία και ΕΦΚΑ, να κάνουν ένα καλό διακανονισμό και με κούρεμα, όπως περιέγραψα, με ένα ευνοϊκό επιτόκιο που δεν το βρίσκεις αυτό το επιτόκιο σε καμία ρύθμιση με τράπεζα και να μπορέσουν έτσι να αντέξουν, να διευθετήσουν τα χρέη τους και να σώσουν πρωτίστως το σπίτι τους» είπε καταλήγοντας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια Το σύνηθες είναι η Εφορία να ψάχνει φορολογούμενους για να πληρώσουν τους φόρους που τους...

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ – Τι σύνταξη εξασφαλίζουν

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ - Τι σύνταξη εξασφαλίζουν Σταθερά στην πρώτη και πιο οικονομική ασφαλιστική κατηγορία παραμένει η...

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας Μέχρι πότε θα γίνεται δεκτή η προσκόμιση των δικαιολογητικών Μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 παρατείνεται η προθεσμία...

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ Μια εβδομάδα απέμεινε για να κάνουν «πρεμιέρα» τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το...