Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα, χάπι προφύλαξης για το AIDS

Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα, χάπι προφύλαξης για το AIDS

Ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό του AIDS για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν στο ιό, προσφέρει μια προφυλακτική αγωγή, η οποία χορηγείται, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η αγωγή αυτή χορηγείται δωρεάν και εμποδίζει τη μετάδοση του ιού σε εκείνον που την λαμβάνει.

Ένα χάπι προστατεύει από το AIDS τα άτομα τα οποία εκτίθενται συχνά στον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό. H προφυλακτική αυτή αγωγή θα χορηγείται, δωρεάν, από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Προϋπόθεση είναι να είναι αρνητικοί στο τεστ στο οποίο θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης είναι πολύ σημαντική η χορήγηση αυτής της προφυλακτικής αγωγής, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται πάνω από 99% η πιθανότητα να κολλήσει.

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος και της έγκαιρης διάγνωσης του AIDS. Στη χώρα μας μόλις το 29% των μολυνθέντων από τον ιό λαμβάνουν θεραπεία εντός του πρώτου έτους.

 Δύο είναι οι βασικοί τρόποι μετάδοσης του ιού του AIDS. Mέσω σεξουαλικής επαφής και μέσω κοινής χρήσης σύριγγας κατά τη ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία από το 1984 έως το 2022 μολύνθηκαν 17.784 άνθρωποι στη χώρα μας, εκ των οποίων 2.973 γυναίκες και 14.801 άνδρες.

Πρώτη αιτία μετάδοσης είναι το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών (9.234 οι μολυνθέντες), δεύτερη αιτία μετάδοσης η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών (2.296 οι μολυνθέντες).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές, τι...

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη, ο Γερμανός υπουργός...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε αναβολικά προϊόντα Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συμπληρώματα...

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130 Τα μωρά του σήμερα θα μεγαλώσουν χωρίς αδέλφια, θα πάρουν...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς...

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του...