Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα, χάπι προφύλαξης για το AIDS

Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα, χάπι προφύλαξης για το AIDS

Ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό του AIDS για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν στο ιό, προσφέρει μια προφυλακτική αγωγή, η οποία χορηγείται, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η αγωγή αυτή χορηγείται δωρεάν και εμποδίζει τη μετάδοση του ιού σε εκείνον που την λαμβάνει.

Ένα χάπι προστατεύει από το AIDS τα άτομα τα οποία εκτίθενται συχνά στον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό. H προφυλακτική αυτή αγωγή θα χορηγείται, δωρεάν, από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Προϋπόθεση είναι να είναι αρνητικοί στο τεστ στο οποίο θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης είναι πολύ σημαντική η χορήγηση αυτής της προφυλακτικής αγωγής, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται πάνω από 99% η πιθανότητα να κολλήσει.

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος και της έγκαιρης διάγνωσης του AIDS. Στη χώρα μας μόλις το 29% των μολυνθέντων από τον ιό λαμβάνουν θεραπεία εντός του πρώτου έτους.

 Δύο είναι οι βασικοί τρόποι μετάδοσης του ιού του AIDS. Mέσω σεξουαλικής επαφής και μέσω κοινής χρήσης σύριγγας κατά τη ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία από το 1984 έως το 2022 μολύνθηκαν 17.784 άνθρωποι στη χώρα μας, εκ των οποίων 2.973 γυναίκες και 14.801 άνδρες.

Πρώτη αιτία μετάδοσης είναι το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών (9.234 οι μολυνθέντες), δεύτερη αιτία μετάδοσης η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών (2.296 οι μολυνθέντες).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...

Ιαπωνία: Τεχνητό δέρμα με ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα για πρόσωπα ρομπότ

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν ένα ρομποτικό πρόσωπο με δέρμα που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο από ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell...