Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Μετατοπίζεται ο άξονας της Γης εξαιτίας του νερού  – Τι δείχνει νέα μελέτη

Μετατοπίζεται ο άξονας της Γης εξαιτίας του νερού  – Τι δείχνει νέα μελέτη

Ανακαλύπτουμε συνεχώς νέα πράγματα για τη Γη. Τώρα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο άξονας της Γης φαίνεται να μετατοπίζεται για έναν λόγο που κανείς δεν περίμενε.

Ουσιαστικά, η κλίση της Γης αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Indy 100 (Independent). Πριν από μερικά χρόνια, οι επιστήμονες το απέδιδαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο λιώσιμο των πάγων. Ωστόσο, επιστήμονες δημοσίευσαν νέα έρευνα που υποδηλώνει ότι η άντληση υπόγειων υδάτων παίζει, επίσης, μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Οι πόλοι της Γης μπορούν να μετακινηθούν με το λιώσιμο των πάγων. Ωστόσο, η εξάντληση των υπόγειων υδάτων που προκαλείται από την άρδευση, μπορεί επίσης να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή τη μετακίνηση των πόλων.

Αν και τα πράγματα εξελίσσονται με αργό ρυθμό, το φαινόμενο έχει – θεωρητικά – τη δυνατότητα να αλλάξει τις εποχές της Γης με την πάροδο του χρόνου. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι αυτό που υποδηλώνει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters σχετικά με τον τρόπο που καταναλώνουμε τους φυσικούς πόρους της Γης, ειδικά όταν πρόκειται για αλμυρό νερό που χρησιμοποιείται σε αφυδατωμένη γη.

Ο Κι-Γουέν Σέο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ είναι μεταξύ των επικεφαλής της μελέτης. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Ο πόλος της Γης αλλάζει στην πραγματικότητα πολύ. Η μελέτη μάς δείχνει ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μετατόπιση του πόλου».

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το νερό από τον φλοιό της Γης «ταξιδεύει» προς τον πυρήνα του πλανήτη. Έτσι, ενώ η διαδικασία αυτή είναι αργή, μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια έχει διαμορφώσει μια νέα επιφάνεια μεταξύ του λιωμένου μετάλλου του εξωτερικού πυρήνα και του εξωτερικού μανδύα της Γης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου μπορεί να ελέγξει το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη

Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου μπορεί να ελέγξει το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου μπορεί να ελέγξει...

Γιατί δεν νιώθουμε την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η Γη – Η επιστημονική εξήγηση

Γιατί δεν νιώθουμε την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η Γη – Η επιστημονική εξήγηση Επισημαίνεται ότι κίνηση της Γης είναι σχετικά ομαλή, αν και επιβραδύνεται...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Σε φέρνει κοντά ακόμη και στους αγαπημένους που έχουν φύγει από τη ζωή

Τεχνητή Νοημοσύνη: Σε φέρνει κοντά ακόμη και στους αγαπημένους που έχουν φύγει από τη ζωή Πόσοι έχουν ευχηθεί να μπορούσαν να ακούσουν ξανά τη φωνή των...

Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει και αντικαθίσταται με βλάστηση

Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει και αντικαθίσταται με βλάστηση Εκτιμάται ότι περισσότερα από 28.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 1,6% του στρώματος πάγου και των παγετώνων της Γροιλανδίας έχουν λιώσει...