Πανελλαδική απεργία την Τρίτη οι βρεφικοί παιδικοί σταθμοί

Η επιστολή του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος

Σε απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ την Τρίτη 28/11. «Είμαστε απλήρωτοι από το κράτος από το περσινό πρόγραμμα που έληξε στις 31/7/23», διαμαρτύρονται, σημειώνοντας ότι «ζούμε επί τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ίδιο έργο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιστολή τους «προς τους ωφελούμενους γονείς του προγράμματος ΕΣΠΑ», όλες οι δομές είναι απλήρωτες από τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, δηλαδή τρεις μήνες και μπαίνει και ο 4ος μήνας απλήρωτοι, ενώ ορισμένες δομές παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο μήνα και μεταγενέστερα, δηλαδή για επτά μήνες.

Πιο αναλυτικά, η επιστολή του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) έχει ως εξής:

«Αγαπητοί γονείς,

Συνοδοιπόροι και οι δυο στην ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος μας.

Ζούμε επί τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ίδιο έργο του να είμεθα απλήρωτοι από το κράτος από το περσινό πρόγραμμα που έληξε στις 31 Ιουλίου 23. Πολλές δομές παραμένουν απλήρωτες από τον Μάρτιο μήνα και μεταγενέστερα, ήτοι 7 μήνες, για τον μήνα Ιούλιο όλες οι δομές είναι απλήρωτες από την χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα , ήτοι τρεις μήνες και μπαίνει και ο 4ος μήνας απλήρωτοι.

Πριν από έναν χρόνο τέτοια εποχή αναγκαστήκαμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις με τα σχολικά λεωφορεία ,προκειμένου να αντιληφθεί η πολιτεία ότι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις παιδικών σταθμών να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους αυτό το έργο.

Έχουμε εξαντλήσει τον διάλογο με το υπουργείο φωνάζοντας ότι:

Είναι αδύνατον να έχουμε ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο και το έργο του περσινού προγράμματος και να παραμένουμε απλήρωτοι οκτώ μήνες.

Είναι αδύνατον επί τρεις συνεχόμενους μήνες, Σεπτέμβρης- Οκτώβρης -Νοέμβρης… και προσεχώς τέσσερις με τον Δεκέμβρη, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί να είμαστε εντελώς απλήρωτοι από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τα λειτουργικά έξοδα και τις αυξήσεις να τρέχουν ακατάπαυστα.

Είναι αδύνατον η Πολιτεία να εμπαίζει τις Δομές που διαπαιδαγωγούν, φροντίζουν και αγκαλιάζουν συναισθηματικά τα βρέφη και τα νήπια όλης της Ελλάδος.

Είναι αδύνατον να μην αναρωτιούνται οι αρμόδιοι πώς είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι-παιδαγωγοί και το υπόλοιπο προσωπικό στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς να συνεχίζουν το έργο τους με αυταπάρνηση και χαμόγελο, αν και παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις κατ’ ανάγκην απλήρωτοι ή πληρωμένοι κατά το ήμισυ.

Είναι αδύνατον αυτό που συμβαίνει σήμερα, να επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο (με μικρές διαφοροποιήσεις) τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.

Είναι αδύνατο να συνεχίζουμε να λειτουργούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Είναι αδύνατον να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που δεν σέβεται Παιδιά, Παιδαγωγούς και Δομές, δηλώνοντας έμπρακτα απλώς εμείς Επιμονή και Υπομονή.

Είναι αδύνατον να μην σέβεται η πολιτεία το λειτούργημα που επιτελούμε εδώ και 50 χρόνια οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και να θέλει να επιβάλει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Επιμελητές χωρίς εξειδίκευση, χωρίς πιστοποιήσεις ,χωρίς έλεγχο, χωρίς κτιριολογικές προδιαγραφές φιλοξενίας των παιδιών.

Επιλέξαμε τον ρόλο του παιδαγωγού, όταν αποφασίσαμε πριν από χρόνια να ακολουθήσουμε τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της ιδιωτικής αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών. Έναν δρόμο γεμάτο εμπόδια, αμφισβητήσεις, δαιμονοποιήσεις και κυνήγι μαγισσών σε ορισμένες περιπτώσεις. Και όλα αυτά διότι θελήσαμε να είμαστε ρομαντικοί και ελεύθεροι, δίχως παιδαγωγικές αγκυλώσεις, πάντοτε δίπλα στα παιδιά μας.

Αυτόν τον ρόλο προσπάθησαν και προσπαθούν να τον αφανίσουν, επιβάλλοντας μας το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο και τα σκαναρισματα των παιδιών, καταναλώνοντας ημερησίως πολύτιμο χρόνο από το παιδαγωγικό μας έργο και δίνοντας έμφαση σε αυτές τις δυσλειτουργικές εφαρμογές και πλατφόρμες, βλέποντας τα παιδιά μόνο ως αριθμούς και όχι ως οντότητες με την απειλή ότι όσοι γονείς δεν προβούν σε επιβεβαίωση των sms θα καταβάλουν τα δίδακτρα από την τσέπη τους στις δομές.

Σε αυτόν το δρόμο η Ελληνική κοινωνία, οι οικογένειες, όλοι εσείς με τη διαχρονική επιλογή σας και την εμπιστοσύνη σας αποδείξατε ότι υπηρετούμε τα παιδαγωγικά ιδεώδη σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τη φιλοσοφία μας. Ήσασταν, είστε και θα είστε πάντοτε δίπλα μας, σε αυτή τη βαθιά ανθρώπινη οικογενειακή σχέση, με έναν μοναδικό τρόπο που μόνον ένας ευγνώμονας γονέας μπορεί να δείξει! Σε τέτοιου είδους σχέσεις η αγάπη δεν περιγράφεται με λόγια …. βιώνεται με συναισθήματα …. ζωγραφίζεται με πρωινά χαμόγελα, σφιχτές αγκαλιές και γλυκές ματιές. Όλα εκείνα που απλόχερα μας προσφέρετε καθημερινά.

Όμως, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την επιβίωσή μας, πρέπει να μας βοηθήσετε.

Γι’ αυτό:

Ζητάμε να γίνετε συμμέτοχοι στην άμεση επίλυση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, με τον λόγο σας.

Ζητάμε να κατανοήσετε το πρόβλημά μας που σίγουρα πολύ σύντομα, εάν δεν λυθεί, θα μας απασχολήσει όλους.

Ζητάμε τη στήριξή σας και τη συμμετοχή σας με αυτόν τον ήπιο και δημοκρατικό τρόπο.

Ζητάμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας να την εκφράσετε με λόγια.

Ζητάμε να ενώσετε τον λόγο και τη φωνή σας με την αγωνία μας για επιβίωση.

Ζητάμε την κατανόησή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, όχι μόνο από τους γονείς των φιλοξενουμένων παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και από τους ιδιώτες γονείς για μια ημέρα απεργία και συμμετοχή στην κινητοποίησή μας την Τρίτη 28/11/23, διότι ο κλάδος τείνει προς αφανισμό με την επιβολή του προγράμματος «νταντάδες της Γειτονιάς και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σας θέλουμε όλους μαζί μας».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

παιδικοί σταθμοί

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

απεργία