Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Πούτιν στη σύνοδο G20: Να σκεφτούμε πώς θα σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πούτιν στη σύνοδο G20: Να σκεφτούμε πώς θα σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία, δήλωσε ο Πούτιν στη διαδικτυακή σύνοδο της G20.

Δήλωση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν που προκάλεσε εντύπωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες», έστειλε μήνυμα – μέσω τηλεδιάσκεψης – ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα δήλωσε ότι πρέπει να «σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται για μια τραγωδία».

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά για ακόμη μια φορά κατηγόρησε την Ουκρανία «χρεώνοντάς» της ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν.

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, απευθυνόμενος στους ηγέτες της G20, ο Πούτιν σημείωσε ότι ορισμένοι ηγέτες είπαν στις ομιλίες τους ότι είναι σοκαρισμένοι από τη συνεχιζόμενη «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ναι, φυσικά, οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία», όπως είπε ο Πούτιν στη διαδικτυακή σύνοδο της G20. Τη σύνοδο συγκάλεσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Είκοσι.

Πούτιν: Να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία

«Και φυσικά, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας: «Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία».

Ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη (21/11) ότι η Μόσχα δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη νυν ουκρανική κυβέρνηση και ότι θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα τη ρωσική εισβολή, για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να συνεχίζει τον πόλεμο μέχρι και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης να εγκαταλείψει την ουκρανική επικράτεια και οι δυτικοί σύμμαχοί του Κιέβου έχουν αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Μαζί με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας. Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι αυτά τα ουκρανικά εδάφη είναι πλέον τμήμα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δεν συμμετείχε στις προηγούμενες συνόδους κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί και τη Νούσα Ντούα της Ινδονησίας, με την Ρωσία να εκπροσωπείται σε αυτές από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε διαδικτυακά στις συνόδους κορυφής του 2021 και του 2020. Τελευταία φορά που συμμετείχε αυτοπροσώπως σε σύνοδο των G20 ήταν το 2019 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δεν είχε σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε να παραδώσει κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές ο Πούτιν αναμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2024, «ποντάροντας» σε μία επικράτηση Τραμπ ο οποίος πιθανόν να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και να θέσει υποψηφιότητα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν, προσπαθώντας να αποφύγει μια σφήκα, έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά της πισίνας. Το μόνο...

Τραγωδία στην Ινδία: 121 νεκροί από ποδοπάτημα σε θρησκευτική γιορτή

Η τραγωδία που συνέβη κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής στην Ινδία την Τρίτη (2/7) ήταν συνέπεια της υπερβολικής παρουσίας κόσμου σε σχέση με...

H πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ της Νορβηγίας αρραβωνιάστηκε τον αμφιφυλόφιλο σαμανό εραστή της

Ο γάμος της πριγκίπισσας Μάρθα Λουίζα της Νορβηγίας με τον αμφιφυλόφιλο σαμάνο αρραβωνιαστικό της, Ντουρέκ Βέρετ, πλησιάζει. Οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Αυγούστου...

Η οικονομική αδυναμία έπαιξε ρόλο στην επιλογή της Λεπέν στις εκλογές της Γαλλίας

Την Κυριακή, η Εθνική Συσπείρωση (RN), σημείωσε σημαντικά κέρδη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Με ποσοστό 33,15%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ξεπέρασε...