Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Σκρέκας: Μείωσε τις τιμές κατά 25% η πρώτη εταιρεία στην οποία βάλαμε πρόστιμο

Σκρέκας: Μείωσε τις τιμές κατά 25% η πρώτη εταιρεία στην οποία βάλαμε πρόστιμο

«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης

Για το ζήτημα της ακρίβειας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. «Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, είναι δύσκολο θέμα, είναι ευρωπαϊκό, δεν το λέω ως δικαιολογία», δήλωσε ο ίδιος.

«Ο πληθωρισμός των τροφίμων από τον Σεπτέμβριο του ’21 έως και τον Οκτώβριο του ’23 στην Ευρωζώνη είναι 25%, στην Ισπανία 28%, στη Γερμανία 28%, στην Ελλάδα 27%. Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης και λίγο χαμηλότερα -ή πολύ κοντά- και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε.

Κ. Σκρέκας: Ξεπέρασαν τους 880 οι κωδικοί προϊόντων με μόνιμη μείωση τιμής

Ερωτηθείς για τις τιμές της Ελλάδας σε σχέση με το εξωτερικό ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Εκατοντάδες προϊόντα υπάρχουν πιο φθηνά στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μπορεί να βρούμε ένα προϊόν μιας συγκεκριμένης μάρκας, για ένα χρονικό διάστημα να είναι φθηνότερο στη Γερμανία αλλά αν πάρουμε όλα τα υπόλοιπα για παράδειγμα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται τότε είναι φθηνότερα».

Οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο υπουργός δήλωσε μιλώντας στον Σκάι: «Έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους για αισχροκέρδεια. Ωστόσο η ακρίβεια δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό, έχει να κάνει και με αντικειμενικές συνθήκες όπως για παράδειγμα η αύξηση πρώτων υλών, που τώρα βλέπουμε μείωση.

Ακόμη σε όποια εταιρεία προσπαθεί να αισχροκερδίσει επιβάλλουμε πρόστιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία και τον εφαρμόζει. Έχουμε επιβάλλει πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές και η πρώτη έριξε τις τιμές μέχρι 25% κάτω. Τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εισπραχθεί τα 5,5 εκατομμύρια», πρόσθεσε.

«Έχουμε την πρωτοβουλία για την μόνιμη μείωση τιμής. Είχαμε σαν στόχο 500 προϊόντα, πλέον έχουμε 890 που έχουν ενταχθεί. Τα προϊόντα που έχουν το ειδικό καρτελάκι θα πρέπει για 6 μήνες τουλάχιστον να έχουν σταθερά μειωμένη τιμή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Πολλές αλυσίδες αναγράφουν την προηγούμενη τιμή για να γνωρίζει ο καταναλωτής».

«Εφόσον εντοπίσουμε προβλήματα θα επιβληθούν πρόστιμα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τις προσφορές ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Ποτέ κανένας κυβερνητικός παράγοντας δε θέλει να καταργήσει τις προσφορές, δεν το είπε ποτέ κανένας αυτό. Είπαμε πως οι οι προσφορές πρέπει να είναι πραγματικές, να μην είναι παραπλανητικές. Θέλουμε να βάλουμε μία τάξη σε αυτό».

Τέλος σχετικά με την Black Friday ανέφερε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε συλλέξει τιμές τις οποίες θα συγκρίνουμε μετά την Black Friday σε σχέση με τις τιμές πριν την περίοδο αυτή. Τα πρόστιμα του Αυγούστου έφεραν αποτέλεσμα».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για την επίθεση με βιτριόλι – Πρότεινε την ενοχή της 39χρονης

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για την επίθεση με βιτριόλι -...

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη...

Κ. Μητσοτάκης: Μειωμένες τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον Μάρτιο

Κ. Μητσοτάκης: Μειωμένες τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον...

Ενημερωτικό Δελτίο

POS: Παράταση 1+1 μήνα της διασύνδεσης με τις ταμειακές μηχανές

POS: Παράταση 1+1 μήνα  της διασύνδεσης με τις ταμειακές μηχανές Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ,...

Πάνω από 50% αυξήθηκε σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο στην ΕΕ

Πάνω από 50% αυξήθηκε σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο στην ΕΕ, κρατάνε υψηλά τιμές Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του...

Προς νέα παράταση η προθεσμία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Προς νέα παράταση η προθεσμία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, σκέψεις για «πάγωμα» ίσως και για τον επόμενο 1 μήνα για...

Yβριδικά ΙΧ: Έρχονται τέλη κυκλοφορίας από το 2025

Yβριδικά ΙΧ: Έρχονται τέλη κυκλοφορίας από το 2025, ακριβαίνουν για όλα εκτός από τα ηλεκτρικά - Τεράστια ανατροπή με τους πράσινους φόρους έως το...