Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

«Ωρολογιακή βόμβα» η υπογεννητικότητα: Τρία στα τέσσερα σπίτια στην Ελλάδα δεν έχουν παιδί

«Ωρολογιακή βόμβα» η υπογεννητικότητα: Τρία στα τέσσερα σπίτια στην Ελλάδα δεν έχουν παιδί

Όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαίνομενο της υπογεννητικότητας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα: Μόλις ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στη χώρα μας έχει παιδί.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, όπου από τα περίπου 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά, πάνω από τα 3 εκατομμύρια δεν έχουν κανένα παιδί.

Την ίδια ώρα, ένα μόνο παιδί υπάρχει σε λιγότερα από 580.000 και δύο παιδιά σε λιγότερα από 400.000 νοικοκυριά. Τρία ή παραπάνω παιδιά υπάρχουν, τέλος, σε λιγότερα από 170.000 νοικοκυριά.

Συνολικά στην ΕΕ το 2022 υπήρχαν σχεδόν 200 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ελαφρώς λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτών (24,3%) περιελάμβαναν παιδιά. Περίπου το 10% των νοικοκυριών περιελάμβανε είτε 1 παιδί (12,1%) είτε 2 παιδιά (9,3%), ενώ μόνο το 3,0% των νοικοκυριών της ΕΕ περιελάμβανε 3 παιδιά ή περισσότερα.

Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,9% μεταξύ 2012 και 2022. Το ποσοστό των νοικοκυριών που περιλάμβαναν τουλάχιστον 1 παιδί μειώθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) την ίδια περίοδο.

Τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με παιδιά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (33,9%), την Ιρλανδία (32,2%) και την Κύπρο (30,6%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στη Φινλανδία (18,4%), τη Γερμανία (20,1%) και την Ολλανδία (21,8%).

Οι περισσότεροι που κάνουν παιδιά μένουν στο… ένα

Για τα νοικοκυριά με παιδιά, τα νοικοκυριά με 1 παιδί ήταν τα πιο κοινά στην ΕΕ.

Πιο αναλυτικά, σχεδόν τα μισά νοικοκυριά με παιδιά είχαν 1 παιδί (49,5%) το 2022, ενώ το 38,1% είχε 2 παιδιά και το 12,4% περιελάμβανε 3 ή περισσότερα παιδιά.

Τα νοικοκυριά με 1 παιδί ήταν τα πιο διαδεδομένα μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ολλανδία, όπου τα νοικοκυριά με 2 παιδιά είχαν υψηλότερο ποσοστό. Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά με παιδιά ήταν με 1 παιδί στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.

Τα νοικοκυριά με 3 ή περισσότερα παιδιά ήταν τα λιγότερο κοινά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το ποσοστό τους μεταξύ όλων των νοικοκυριών με παιδιά κυμαινόταν από 22,3% στην Ιρλανδία, 21,2% στη Σουηδία και 19,0% στη Φινλανδία, έως 6,3% στην Πορτογαλία, 6,5% στη Βουλγαρία και 7,4% στην Ιταλία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου καταγράφηκε να επιτίθεται σε...

Σκιάθος: Κρίσιμη κατάσταση 36χρονης μετά απο υπερβολική δόση χαπιών

Η κατάσταση ήταν κρίσιμη για μια 36χρονη γυναίκα από τη Σκιάθο, η οποία προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της με υπερβολική δόση χαπιών....

Ηλεκτρονικές κλήσεις αντί για χάρτινο μπλοκάκι – Θα έρχονται στο gov.gr

Οι αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η Τροχαία αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη τάση προς την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Αντί για τα παραδοσιακά...

Ο Νίκος Καρβέλας ξεσπά: «Αν γκρεμίσουμε τις εκκλησίες θα θεραπεύσουμε τη φτώχεια»

Ο Νίκος Καρβέλας εξαπολύει έναν οργισμένο κατηγορηματικό λόγο κατά της θρησκείας σε ένα βίντεο που ανέβασε στο YouTube. Υποστηρίζει ότι η καταπολέμηση της φτώχειας...