Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Aύξηση της απασχόλησης των συνταξιούχων φέρνει η κατάργηση του πέναλτι του 30%

Aύξηση της απασχόλησης των συνταξιούχων φέρνει η κατάργηση του πέναλτι του 30%

Την αύξηση της απασχόλησης των συνταξιούχων αναμένεται να φέρει η εξαγγελθείσα κατάργηση του πέναλτι του 30% επί της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Όπως ανέφερε  ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, “με το Νόμο Βρούτση η παρακράτηση πήγε στο 30% και είδαμε ότι αυξήθηκε πάνω από 5 φορές ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων.  Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 32.000 συνταξιούχους που εργάζονται. Με την αλλαγή που έρχεται το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ καθώς πλέον οι συνταξιούχοι θα παίρνουν τη σύνταξη τους χωρίς περικοπή και μπαίνει ένας μη ανταποδοτικός πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση και κάτι αντίστοιχο σε εισοδήματα από αυτοαπασχόληση”.

“Πριν το 2019 η παρακράτηση που γινόταν επί της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων ήταν 60% – ουσιαστικά, ένα ποσοστό δημευτικό. Προς έκπληξή μου, περίπου 6.000 συνταξιούχοι, πιθανόν ο αριθμός να ήταν μεγαλύτερος αλλά να δούλευαν με μαύρη εργασία, συνέχισαν να δουλεύουν.

Με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας, πως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα καταργηθεί  (από την 1η Ιανουαρίου 2024, αφού περάσει νωρίτερα η σχετική διάταξη) το “πέναλτι” του 30% στη σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων,  ενώ θα επιβληθεί μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ 10% επί των μικτών αποδοχών όσων είναι μισθωτοί και μη ανταποδοτικός φόρος υπέρ ΕΦΚΑ στο ύψος του 50% της εισφοράς υπέρ κύριας σύνταξης για όσους είναι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει οι εισφορές τις οποίες θα καταβάλλουν υπέρ του ΕΦΚΑ ως εργαζόμενοι (σ.σ. όχι ο πόρος υπέρ ΕΦΚΑ) θα οδηγούν στην προσαύξηση της σύνταξης τους.

Υπενθυμίζεται πως  με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, οι εισφορές υπέρ των συνταξιοδοτικών ταμείων (20%  επί των μικτών αποδοχών τους για τους μισθωτούς και τουλάχιστον 170 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες κλπ) δεν λαμβανόνταν υπόψη στις συντάξιμες αποδοχές τους. Αυτό θα αλλάξει και οι εισφορές υπέρ της σύνταξης (ΕΦΚΑ) τις οποίες θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα προσαυξήσουν μελλοντικά τη σύνταξη τους.

Σημειώνεται πως η προσαύξηση αυτή δεν θα προέρχεται από τον επερχόμενο πόρο υπέρ ΕΦΚΑ (καθώς αυτός θα είναι μη ανταποδοτικός), αλλά μόνο από τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ -κύριας σύνταξης.

Ο κ. Γεωργιάδης συγκεκριμένα, επεσήμανε πως “δεν υπάρχει εργασία χωρίς εισφορές. Θα πληρώνει κανονικά τις εισφορές ο εργαζόμενος συνταξιούχος, αλλά οι εισφορές αυτές με το νόμο που προβλέπουμε, θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του. Δε θα σταματάει η αύξηση της σύνταξής του επειδή πήρε σύνταξη. Όσο πληρώνει ένσημα θα αυξάνεται η σύνταξή του. Μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι παρά την παρακράτηση του 30%, πληρώνανε ένσημα, τα οποία πηγαίνανε υπέρ πατρίδος, δεν μετράγανε πουθενά. Με τον νέο νόμο τα ένσημα που πληρώνονται, θα προστίθενται στη σύνταξη. Δηλαδή κερδίζουν και από εκεί, δεν κερδίζουν μόνο από τις μέρες παρακράτησης”.

Μισθωτοί

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο μη ανταποδοτικός πόρος 10% επί των μικτών αποδοχών θα έρθει να προστεθεί πάνω από τις υπάρχουσες ασφαλιστικές  εισφορές ύψους 36,2%.

Έτσι αν ένας εργαζόμενος συνταξιούχος αμείβεται για την μισθωτή απασχόληση του με 1000 ευρώ μικτά (858 ευρώ καθαρά), θα πληρώνει επιπλέον 100 ευρώ  (10% Χ 1.000 ευρώ) ως μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ, πέραν των εισφορών ύψους 362 ευρώ υπέρ ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΕΟΠΥΥ (τις οποίες πληρώνει μαζί με τον εργοδότη του).

Παράλληλα, το νέο καθεστώς θα προβλέπει ανώτατο πλαφόν στο ποσό του μη ανταποδοτικού πόρου αποκλειστικά για τους  συνταξιούχους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί σε μία επιχείρηση. Συγκεκριμένα, ο πόρος αυτός υπέρ ΕΦΚΑ δεν θα ξεπερνά το ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 413 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει πως το ποσό πάνω από τα 4.130 ευρώ μικτά μηνιαίως (3.543 ευρώ καθαρά κάθε μήνα) δεν θα επιβάλλεται πόρος υπέρ του ΕΦΚΑ.

Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος συνταξιούχος αμείβεται με μικτό μισθό 4.500 ευρώ μηνιαίως. Θα καταβάλλει πόρο υπέρ ΕΦΚΑ μέχρι το ύψος των 4.130 ευρώ (413 ευρώ/μήνα), ενώ στο υπερβάλλον ποσό των 370 ευρώ μηνιαίως (διαφορά 4.500 ευρώ/μήνα –  4.130 ευρώ /μήνα ) δεν θα επιβάλλεται κανένας πόρος. Έτσι θα του μένουν καθαρά 3.130 ευρώ (διαφορά 3.543 ευρώ/μήνα – 413 ευρώ/μήνα). Θα καταβάλλει, μαζί με τον εργοδότη του για εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΔΥΠΑ και ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ το ποσό των 1.908 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό αυτό είναι το μέγιστο που θα πρέπει να καταβάλλει ένας εργαζόμενος συνταξιούχος (ως μισθωτός) μαζί με τον εργοδότη του.

Όσον αφορά στη σύνταξη του, δεν θα υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση και θα εισπράττει το 100% αυτής, λόγω της επικείμενης κατάργησης του πέναλτι του 30%.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Όσον αφορά τον πόρο ΕΦΚΑ τον οποίο θα πρέπει να πληρώσουν όσοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτός θα έλθει να προστεθεί πάνω από τις εισφορές τις οποίες πληρώνουν υπέρ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και ΔΥΠΑ (κατ’ ελάχιστον 240 ευρώ).

Αν, για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας έχει επιλέξει την πρώτη, κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του κλάδου της κύριας σύνταξης και καταβάλλει 170 ευρώ/μήνα, θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον το 50% του ποσού, δηλαδή 85 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλει κατ΄ελάχιστον το ποσό των 325 για εισφορές ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΔΥΠΑ και μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ. Το ποσό αυτό είναι ανεξάρτητο από το ύψος του εισοδήματος του εργαζόμενου συνταξιούχου από την ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν ένας συνταξιούχος έχει μηνιαίο εισόδημα από την επαγγελματική δραστηριότητα ύψους 3.130 ευρώ θα πληρώσει πόρο 85 ευρώ μηνιαίως, την ίδια ώρα που αν το εισόδημα αυτό προερχόταν από μισθωτή απασχόληση θα ανερχόταν σε 413 ευρώ, δηλαδή θα ήταν πενταπλάσιο.

Όσον αφορά στη σύνταξη του, δεν θα υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση και θα εισπράττει το 100% αυτής, λόγω της εξαγγελθείσας κατάργησης του πέναλτι 30% επ’ αυτής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

«Βόμβα» χρεών 47,9 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Επιβάρυνση 2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

«Ωρολογιακή βόμβα» δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβεται κάτω από τα θεμέλια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπερταμείο καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη δεξαμενή χρεών, τα οποία...

Ποιοι συνταξιούχοι πάνε…ταμείο – Έρχονται διπλάσια αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

Πάνω από 50,000 συντάξεις αναμένουν επανυπολογισμό από τον ΕΦΚΑ, είτε επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμα σε επανυπολογισμό είτε επειδή οι προηγούμενοι επανυπολογισμοί έχουν παρουσιάσει...

Νέα δεδομένα για τις συντάξεις χηρείας – Παράταση στις μειώσεις

Η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθεί να απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό, προκαλώντας αβεβαιότητα...