Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Ισλανδία: Εκκενώθηκε πόλη 3.000 κατοίκων υπό το φόβο ηφαιστειακής έκρηξης

Ισλανδία: Εκκενώθηκε πόλη 3.000 κατοίκων υπό το φόβο ηφαιστειακής έκρηξης

 Για μια πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη εντός των ερχόμενων ημερών προετοιμάζονται στην Ισλανδία, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, έπειτα από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν και τις ενδείξεις μετακίνησης του μάγματος υπογείως.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας ανέφερε ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες ή κοντά σε αυτήν λόγω του ρυθμού με τον οποίο κινείται το μάγμα. «Η πιθανότητα έκρηξης αυξήθηκε από το πρωί της Κυριακής και μια έκρηξη μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή εντός των επόμενων ημερών», τόνισε.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διέταξε τη νύχτα την εκκένωση του Γκρίνταβικ, μιας παραθαλάσσιας κωμόπολης και κέντρου αλιείας, περίπου 3.000 κατοίκων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις σε ακατοίκητες περιοχές της χερσονήσου Ρέικιανες. Η επόμενη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τον υποθαλάσσιο χώρο στα νοτιοδυτικά του Γκρίνταβικ.

Το μάγμα υπολογίζεται ότι αργά απόψε βρισκόταν σε βάθος μικρότερο των 800 μέτρων, από τα 1.500 μέτρα που είχε μετρηθεί νωρίτερα.

Την Πέμπτη, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας έκλεισε η γεωθερμική πηγή Blue Lagoon, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού.

Στο Ρέικιανες, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, σημειώνονται συχνά σεισμοί και εκρήξεις ηφαιστείων. Τον Μάρτιο του 2021 ένα συντριβάνι λάβας εκτοξεύτηκε θεαματικά από μια ρωγμή μήκους 500-750 μέτρων στην περιοχή του ηφαιστειακού συστήματος Φαγκραντάλσφιαλ. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε για έξι μήνες εκείνη τη χρονιά ενώ τον Αύγουστο του 2022 έγινε άλλη μια έκρηξη που κράτησε τρεις εβδομάδες.

Το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ παρέμενε ανενεργό επί 6.000 χρόνια πριν από τις πρόσφατες εκρήξεις.

Η Ισλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμών που προκάλεσαν φόβους για έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall, γύρω από το οποίο έχουν καταγραφεί χιλιάδες δονήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αρχές έδωσαν εντολή σε χιλιάδες κατοίκους που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ να απομακρυνθούν προληπτικά. Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO) εκφράζει ανησυχία ότι μεγάλες ποσότητες μάγματος – λιωμένοι βράχοι – εξαπλώνονται υπόγεια και θα μπορούσαν να εμφανιστούν εκεί.

Οι δονήσεις επικεντρώνονται στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας, η οποία παρέμενε αδρανής στην ηφαιστειακή δραστηριότητα για 800 χρόνια πριν από την έκρηξη του 2021, αναφέρει το BBC.

Την Πέμπτη, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή οδήγησε στο κλείσιμο του κοντινού ορόσημου Blue Lagoon. Πάνω από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί στη νοτιοδυτική Ισλανδία από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση για εκκένωση ήρθε αφού ο ΙΜΟ δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια «ροή μάγματος που σχηματίζεται αυτή τη στιγμή να φτάσει στο Γκρίνταβικ».

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, η υπηρεσία είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά τόνισε επίσης ότι δεν επρόκειτο για «εκκένωση έκτακτης ανάγκης» αλλά για προληπτική εκκένωση, καλώντας τους να «παραμείνουν ήρεμοι, γιατί έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε».

Όλοι οι δρόμοι προς την πόλη των περίπου 4.000 κατοίκων είναι κλειστοί και ανοίγουν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΜΟ είπε ότι «έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη σεισμική δραστηριότητα», με δονήσεις να σημειώνονται στο Γκρίνταβικ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόσθεσε ότι το μάγμα πιθανότατα έχει επεκταθεί κάτω από την πόλη και «δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ακριβώς» εάν ή πού θα μπορούσε να εμφανιστεί.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες

 

Διαβάστε ακόμη:

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για την επίθεση με βιτριόλι – Πρότεινε την ενοχή της 39χρονης

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για την επίθεση με βιτριόλι -...

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη...

Κ. Μητσοτάκης: Μειωμένες τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον Μάρτιο

Κ. Μητσοτάκης: Μειωμένες τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον...

Ενημερωτικό Δελτίο

Πάνω από 50% αυξήθηκε σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο στην ΕΕ

Πάνω από 50% αυξήθηκε σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο στην ΕΕ, κρατάνε υψηλά τιμές Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του...

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση Ο...

Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν οι εργάτες από τη σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια

Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν οι εργάτες από τη σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια Οι 41 εργάτες που είχαν παγιδευτεί επί 17 ημέρες μέσα σε μια σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια απεγκλωβίστηκαν...

Αυστραλία: Εντολή για εκκένωση 30.000 κατοίκων λόγω μεγάλων πυρκαγιών

Αυστραλία: Εντολή για εκκένωση 30.000 κατοίκων λόγω μεγάλων πυρκαγιών, περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν περιοχές της Βικτώριας πριν από το μεσημέρι...