Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Σε πτώση οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα. Κατά 40% χαμηλότερες οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας

Σε πτώση οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα. Κατά 40% χαμηλότερες οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ

Πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ είναι οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα, ενώ ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν πληρώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά προκύπτουν από τη νέα έκθεση του Οργανισμού (Health at a Glance 2023) σύμφωνα με την οποία η κατά κεφαλή δαπάνη για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα ανήλθε το 2022 σε περίπου 3.000 δολάρια (με προσαρμογή για την αγοραστική δύναμη) έναντι σχεδόν 5.000 δολαρίων κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, δηλαδή ήταν κατά 40% χαμηλότερη.

Η κάλυψη των δαπανών αυτών έγινε σε ποσοστό σχεδόν 38% από τους ίδιους τους ασθενείς (με βάση στοιχεία για το 2021), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ ήταν περίπου 24%.

Από την έκθεση προκύπτει, επίσης, ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων πέρυσι (λαμβανομένης υπόψη της αύξησης του πληθυσμού), με τη συνολική θνησιμότητα να αυξάνεται 12,2% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019. Αυτό αποδίδεται στον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κορονοϊό στο πρώτο διάστημα του έτους αλλά, καθώς οι θάνατοι κορυφώθηκαν το καλοκαίρι, πιθανόν και στο θερινό κύμα καύσωνα.

Γιατροί και νοσηλευτές

Από την έκθεση επιβεβαιώνεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει αναλογικά πολλούς γιατρούς αλλά και πολύ λίγο νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των γιατρών ανά 1.000 κατοίκους ήταν 6,3 στην Ελλάδα έναντι 3,7 στον ΟΟΣΑ, ενώ αντίθετα υπήρχαν μόνο 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους έναντι 9,2 στον ΟΟΣΑ.

Ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα ήταν αναλογικά ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά η έκθεση σημειώνει ότι ο αριθμός μπορεί να είναι υπερεκτιμημένος καθώς περιλαμβάνει όλους τους γιατρούς που έχουν άδεια άσκηση επαγγέλματος.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ με 4,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

Η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις υπηρεσίες υγείας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ (44% έναντι 66,8%).

Ενας στους τέσσερις Ελληνες (24,9%) είναι καπνιστής έναντι 16% στον ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που είναι αλκοολικοί είναι χαμηλότερο (6,3% έναντι 8,6% στον ΟΟΣΑ).

Η έκθεση τονίζει ότι τα συστήματα στις χώρες του ΟΟΣΑ αντιμετωπίζουν νέα οικονομική πίεση. Οι δαπάνες για υγειονομική φροντίδα στις χώρες του το 2022 υποχώρησαν στο 9,2% του ΑΕΠ, μειωμένες σε σχέση με το 9,7% το 2021. Οι μεγαλύτερες κατά κεφαλή δαπάνες καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γερμανία.

«Εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες ως αποτέλεσμα του συνδυασμένου αποτελέσματος από τη γήρανση του πληθυσμού και τα μη υγιεινά πρότυπα ζωής, τα συστήματα υγείας πρέπει να διευκολύνουν μία καλύτερη και πιο έγκαιρη πρόσβαση σε προσιτή υγειονομική φροντίδα, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζουν τις συνεχιζόμενες συνέπειες της Covid-19 στην ψυχική και φυσική υγεία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν. Πρόσθεσε επίσης ότι οι βασικοί δείκτες υγείας δείχνουν ότι οι κοινωνίες δεν έχουν συνέλθει πλήρως από την πανδημία, καθώς πολλά άτομα συνεχίζουν να πάσχουν ψυχικά και φυσικά.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια Το σύνηθες είναι η Εφορία να ψάχνει φορολογούμενους για να πληρώσουν τους φόρους που τους...

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ – Τι σύνταξη εξασφαλίζουν

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ - Τι σύνταξη εξασφαλίζουν Σταθερά στην πρώτη και πιο οικονομική ασφαλιστική κατηγορία παραμένει η...

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας Μέχρι πότε θα γίνεται δεκτή η προσκόμιση των δικαιολογητικών Μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 παρατείνεται η προθεσμία...

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ Μια εβδομάδα απέμεινε για να κάνουν «πρεμιέρα» τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το...