Νέες απειλές των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν: «Θα χτυπήσουμε το Ισραήλ με πύραυλο»
Νέες απειλές εκτόξευσε ο αναπληρωτής διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης», Αλί Φανταβί λέγοντας πως εξετάζεται η επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ, αν καταστεί αναγκαίο.
Το Iran International, σύμφωνα με το Sky News, μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε: «Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα εκτελέσουμε αυτό το έργο χωρίς δισταγμό, εάν είναι απαραίτητο και απαιτούμενο», για να προσθέσει «ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή».
Τα συγκεκριμένα λόγια ειπώθηκαν σε συγκέντρωση φοιτητών στο τζαμί του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φανταβί κάνει σχόλια σχετικά με τη σύγκρουση.
Το «μέτωπο της αντίστασης» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά από το Ιράν για να αναφερθεί σε ένοπλες ομάδες στην περιοχή με τις οποίες είναι σύμμαχος.
Το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, πάλι ο Φανταβί είχε δηλώσει πως «το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα νέο «ωστικό κύμα» επιθέσεων από το μέτωπο της αντίστασης, εάν οι «φρικαλεότητες» του δεν σταματήσουν στη Γάζα.
«Οι κλυδωνισμοί του μετώπου αντίστασης κατά των σιωνιστικών καθεστώτων (Ισραήλ) θα συνεχιστούν έως ότου αυτός ο “καρκινικός όγκος” εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη», δήλωσε ο Αλί Φανταβί παίρνοντας την σκυτάλη των απειλών από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ την Τρίτη.
«Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις αντίστασης αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των Παλαιστινίων … ο βομβαρδισμός της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως», είχε δηλώσει αυτός νωρίτερα υπονοώντας κύμα τζιχάντ.
Εμπλοκή του Ιράν στην τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ
Αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν στη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τους τρομοκράτες της Χαμάς επικαλείται Ισραηλινός αξιωματούχος, τη στιγμή που η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα αναβάλλεται εν αναμονή ενισχύσεων από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους New York Times, η Χαμάς ετοιμάζεται να απελευθερώσει επιπλέον 50 ομήρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Spectator Index στο X, ο υποστράτηγος του Ισραήλ, Μάικλ Έντελσταϊν, δήλωσε ότι «μπορείτε σίγουρα να αναλύσετε τα στοιχεία, έχουμε αποδείξεις για τη συμμετοχή του Ιράν» στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ο Έντελσταϊν δεν θέλησε να προβεί «σε περισσότερες λεπτομέρειες».
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι IDF ανακοίνωσαν ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο είχαν πλήξει περισσότερους από 320 στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας σήραγγας που στεγάζει μαχητές της Χαμάς, καθώς και θέσεις διοίκησης και παρατηρητηρίων. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η στρατιωτική του εκστρατεία θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενη κίνηση εναντίον της Χαμάς, αλλά η παλαιστινιακή ομάδα είχε στο παρελθόν αποδειχθεί ικανή να εκπλήξει το Ισραήλ.
NYT: Αναμένονται επιπλέον απελευθερώσεις ομήρων από την Χαμάς
Η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει επιπλέον 50 ομήρους με διπλή υπηκοότητα, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική διευρυμένη συμφωνία, ανέφεραν τη Δευτέρα οι New York Times (NYT), επικαλούμενοι ισραηλινή στρατιωτική πηγή.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να έκανε τον ισχυρισμό αυτό με βάση τις συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ.
Επίσης, οι Times έγραψαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν για τη συνέχιση της παροχής κρίσιμης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενοι περίληψη του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
Επιπλέον, ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου φέρεται να μίλησαν για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων που έχει απαγάγει η Χαμάς, καθώς και για την παροχή ασφαλούς διέλευσης σε πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.
Ανησυχία για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση από τον ISIS
Κι ενώ ο πόλεμος στο Ισραήλ διανύει τη 17η ημέρα, προβληματισμός επικρατεί στη Δύση για ενδεχόμενη έξαρση τρομοκρατικών επιθέσεων από ακραίους ισλαμιστές τόσο της Αλ Κάιντα όσο και του ISIS.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η al-Shabaab- «θυγατρική» της Αλ Κάιντα στη Σομαλία, υποστήριξε ότι η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί απλώς μια «μάχη των σιλαμικών φατριών ειδικά στη γη της Παλαιστίνης, αλλά μάλλον μια μάχη ολόκληρης της μουσουλμανικής Ούμμα [κοινότητας]».
Κάλεσε δε τους απανταχού μουσουλμάνους »να συγκεντρωθούν και να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους μουτζαχεντίν κατά των Εβραίων και των υποκριτών απίστων συμμάχων τους. Η δύναμη αυτού του [μουσουλμανικού] έθνους έγκειται στην δύναμη των τζιχαντιστικών μετώπων του». Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στην ινδική υπήπειρο, την Υεμένη και τη Συρία, όπως σημειώνει το Long War Journal, που ειδικεύεται στην ισλαμιστική βία.
Οι εκκλήσεις αυτές για τζιχαντιστική βία εντείνουν την ανησυχία δυτικών αξιωματούχων για νέο κύμα τρομοκρατικής βίας. Την περασμένη εβδομάδα, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, οι επικεφαλής της βρετανικής MI5 και του FBI προειδοποίησαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από «μοναχικούς λύκους», το Ιράν ή ισλαμιστές εξτρεμιστές οι εβραϊκές κοινότητες και άλλες ομάδες. Κι ακόμη και πριν τον πόλεμο στη Γάζα ευρωπαϊκές Αρχές προειδοποιούσαν για μια άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γηραιά Ήπειρο.
Ο ρόλος της Αλ Κάιντα
Υπενθυμίζεται ότι η Αλ Κάιντα έχει επικρίνει παλαιότερα οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, και δεν έχει σημαντική παρουσία στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη. Αν και μοιράζονται ορισμένους στόχους και ιδέες, υπάρχουν πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές: η Αλ Κάιντα επί παραδείγματι επέκρινε τη συμμετοχή των δύο ομάδων στη διοίκηση και στην κυβέρνηση.
O ISIS σε δήλωσή του παρείχε συμβουλές με «πρακτικά βήματα για την καταπολέμηση των Εβραίων», αλλά επέκρινε τη Χαμάς για τις σχέσεις της με το Ιράν και τη στενή εστίασή της στο Ισραήλ. Κάλεσε δε σε επιθέσεις εναντίον των Εβραίων σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.
Μεταξύ ISIS και Αλ Κάιντα υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός, που οδηγεί σε ανταγωνιστική ρητορική από τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να στρατολογήσουν νεοσύλλεκτους. Αμφότερες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο ISIS απώλεσε το λεγόμενο «χαλιφάτο» του στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ο βετεράνος ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σκοτώθηκε πέρυσι σε επίθεση με drone.