Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΕΟΔΥ: Εβδομάδα με 51 νεκρούς με κορονοϊό και έναν από γρίπη

ΕΟΔΥ: Εβδομάδα με 51 νεκρούς με κορονοϊό και έναν από γρίπη

Τι προκύπτει από τα δεδομένα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την τριδημία γρίπης, κορονοϊού και RSV. Αναλυτικά τα ποσοστά, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ανά λοίμωξη.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ιός SARS-CoV-2 και λοίμωξη Covid-19.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων από τις 9 έως τις 15 Οκτωβρίου παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 έφτασε τις 1.082 (869 την περασμένη εβδομάδα), παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 26% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 33 και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 53 (36 την προηγούμενη εβδομάδα).

Την ίδια στιγμή μειώθηκαν ελαφρώς οι θάνατοι, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαν χάσει τη ζωή τους 53 άτομα, ενώ αυτή οι νεκροί έφτασαν τους 51.

Η παραλλαγή Κράκεν (XBB.1.5) ήταν η συχνότερη, καθώς εμφανίστηκε στο 39% των δειγμάτων, ενώ στη δεύτερη θέση πέρασε η Eris (EG.5) με 24%.

Το επικίνδυνο στέλεχος Pirola (BA.2.86) του κορονοϊού, έχει καταγραφεί συνολικά σε 49 δείγματα με ημερομηνίες λήψης από τις 5 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως για η νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον, ΒΑ.2.86, που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή υπό παρακολούθηση (Variant Under Monitoring – VUM) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 17 Αυγούστου 2023, τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή έχουν ως εξής:

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel).

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Δυστυχώς όμως καταγράφηκε ένας νέος θάνατος.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 381 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 296 (78%) ήταν στελέχη τύπου Α και 85 (22%) στελέχη τύπου Β.

Δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός της προηγούμενης εβδομάδας (40/2023)

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Βενετία βάζει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

Η Βενετία βάζει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες, η πρώτη πόλη...

Επιδεινώνεται η υγεία του Κάρολου – Προετοιμασίες για την κηδεία του

Επιδεινώνεται η υγεία του Κάρολου - Προετοιμασίες για την...

Μητσοτάκης: Στενή η συνεργασία μας με την Εκκλησία – Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος

Μητσοτάκης: Στενή η συνεργασία μας με την Εκκλησία  Ο Πρωθυπουργός...

Ενημερωτικό Δελτίο

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” – Θα τους πάω μέχρι τέλους (video)

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους  Στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1 μίλησε...

Καλλιάνος: «Θα κινηθώ νομικά για το θάνατο του πατέρα μου –  Τι απαντά γιατρός

Καλλιάνος: «Θα κινηθώ νομικά για το θάνατο του πατέρα μου -  Τι απαντά γιατρός «Δεν ήταν το προβλήμα του συστήματος Υγείας. Το πρόβλημα ήταν ότι...

Επιστήμονες δημιουργούν για πρώτη φορά τεχνητά κύτταρα που συμπεριφέρονται σαν να είναι ζωντανά

Επιστήμονες δημιουργούν για πρώτη φορά τεχνητά κύτταρα που συμπεριφέρονται σαν να είναι ζωντανά με τεράστιες ομοιότητες με τα ανθρώπινα Επιστήμονες έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη δημιουργώντας...

Ευρώπη: Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά 11-15 ετών

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...