Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Αυτά είναι τα πρώτα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης

Νομοσχέδιο “σκούπα” για την στήριξη των ευάλωτων προωθεί με το…καλημέρα το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να δώσει δείγμα γραφής για την επόμενη τετραετία. Στο “καλάθι” των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, η αύξηση του αφορολόγητου, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας, η απαλλαγή πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη, η εφαρμογή του youth pass, μείωση του ΕΝΦΙΑ και αύξηση της οικογενειακής παροχής.

Αναλυτικά, τα μέτρα που θα νομοθετηθούν και θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος είναι τα εξής:

Ψαλίδισμα στον ΕΝΦΙΑ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με το κόστος να εκτιμάται περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής να είναι το 2024, με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο ακινήτων το 2025.

Ενίσχυση των παροχών σε δημοσίους υπαλλήλους

Ενίσχυση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.

Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μέσω μισθολογίου

Βελτιώσεις στο εισόδημα τους θα δουν περίπου 700.000 υπάλληλοι. Το νέο μισθολόγιο του δημοσίου έχει καθαρό ετήσιο κόστος 500 εκατ. ευρώ, με έμφαση των αυξήσεων σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους. Θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια,  αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Αύξηση του αφορολόγητου

Η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί προεκλογικά αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το νέο πλαίσιο θα φέρει κέρδος 90 ευρώ το μήνα σε οικογένειες με ένα παιδί και πάνω από 200 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες.

Το πλάνο προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ.

Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης είναι η στήριξη του ευάλωτου πληθυσμού, ο οποίος πλέον αριθμεί σε περίπου 250.000 ανθρώπους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το μέτρο της αύξησης κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από 1-1-2024 . Με την αναπροσαρμογή η παροχή θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Έτσι, όσοι σήμερα λαμβάνουν 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας

Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

Στήριξη των δικαιούχων ΕΚΑΣ – Απαλλαγή τους από τη φαρμακευτική δαπάνη

Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο, 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Youth Pass 150 ευρώ στους νέους

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και η στήριξη των νέων μέσω του Youth pass. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την χορήγηση youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024. Δικαιούχοι του Youth Pass θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπληρώνουν την ηλικία των 18 και 19 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως.

 

Διαβάστε ακόμη:

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Έρχονται 73 προσλήψεις στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων – Δείτε την προθεσμία

Με 73 προσλήψεις θα καλύψει τις άμεσες εποχικές ανάγκες...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ρύθμιση χρεών ή τέλος στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Ρύθμιση χρεών ή τέλος στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις Αντίστροφη μέτρηση για σχεδόν 720.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς...

Πωλητές λαϊκών αγορών: Από Μάρτιο έως Ιούνιο η καταγραφή τους στο ΟΠΣΑΑ

Πωλητές λαϊκών αγορών: Από Μάρτιο έως Ιούνιο η καταγραφή τους στο ΟΠΣΑΑ Ξεκινάει τον Μάρτιο η καταγραφή των αδειούχων επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά»...

Πήραν ξανά φωτιά οι τιμές στα πρατήρια – Στο 1,9 ευρώ η μέση τιμή της βενζίνης

Πήραν ξανά φωτιά οι τιμές στα πρατήρια - Στο 1,9 ευρώ η μέση τιμή της βενζίνης, σε 30 ημέρες η τιμή των καυσίμων έχει...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι αγρότες, με τα τρακτέρ τους να βρίσκονται ήδη στην Πλατεία Συντάγματος. Κλειστοί είναι κεντρικοί δρόμοι στην...