Την απόρριψη και των δυο ελαφρυντικών που αιτήθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης αποφάσισε νωρίτερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που κατέληξε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για την πράξη σε βάρος της δεύτερης καταγγέλλουσας και ποινή κάθειρξης πέντε ετών σε βάρος της τρίτης καταγγέλλουσας.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε η συνολική ποινή να είναι κατά συγχώνευση οκτώ έτη κάθειρξης, πρόταση που υιοθέτησε το δικαστήριο.

Ελεύθερος παρά την καταδίκη του
Στη συνέχεια, ωστόσο, το Δικαστήριο αποφάσισε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή του, μέχρι την συζήτηση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Στον ηθοποιό επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
«Προκύπτει σαφώς ότι είναι μονόδρομος για το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ο κατηγορούμενος, δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να προετοιμάσει τη φυγή του» ανέφερε νωρίτερα στην πρόταση της η εισαγγελέας.

Η αγόρευση της Εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, η εισαγγελέας, Στέλλα Στόγια, υποστήριξε νωρίτερα:

«Απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου.

Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του Ant1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσάκη για περιστατικά το 2014».

Η κ. Στόγια ζήτησε να απορριφθεί, όμως, και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, σημειώνοντας:

«Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν «παραφωνίες» στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και μας είπε η υπεράσπισή του ότι ήταν ελεήμων. Ισχυρισμός που προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελίνα Παπούλια για περιστατικά το 1996».

Οι τρεις καταγγελίες εις βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη
Η πρώτη από τις τρεις καταγγέλλουσες έχει υποστηρίξει ότι ο ηθοποιός της επιτέθηκε σεξουαλικά και την κακοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2008 στο θέατρο Ήβη, ενώ κατά την ανάκριση κατήγγειλε ότι λίγους μήνες πριν από τον βιασμό στο θέατρο, την είχε βιάσει ξανά σε γραφεία θεατρικής εταιρείας.

Η δεύτερη καταγγέλλουσα έχει υποστηρίξει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης αποπειράθηκε να τη βιάσει στο καμαρίνι του στο θέατρο Μουσούρη το 2010, ενώ η τρίτη γυναίκα έχει καταγγείλει ότι αποπειράθηκε να τη βιάσει το 2014 μέσα στο αυτοκίνητό του στο Παλαιό Ψυχικό.

Υπενθυμίζεται πως η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Δύο από τις τρεις καταγγέλλουσες κατέθεσαν στο δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών, ενώ από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν πολλοί ηθοποιοί, όπως:

H Κάτια Δανδουλάκη, ο Τάσος Χαλκιάς, η Ζέτα Μακρυπούλια, η Εβελίνα Παπούλια, η Θάλεια Ματίκα, η Αλίνα Κωτσοβούλου, η Ράνια Σχίζα και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και o Σπύρος Μπιμπίλας.