ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επίδομα 800 ευρώ θα λάβουν ως αποζημίωση στις αρχές Απριλίου όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και του Eurogroup δίνουν την δυνατότητα στην Ελληνική κυβέρνηση να αναδιαμορφώσει πλήρως τα οικονομικα δεδομένα της χώρας και γι’αυτό διευρύνεται άμεσα ο κύκλος όσων θα λάβουν τα 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή 800 ευρώ συνολικά στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα προσωρινά καταργήθηκαν και ο προϋπολογισμός ουσιαστικά ξαναγράφεται αφού πλέον ζητείται ανάπτυξη σχεδόν 90% χαμηλότερη των προβλέψεων, μόλις 0,2%-0,3% αντί 2,8% που αρχικά προβλεπόταν.

Ακόμα 5 δισεκατομμύρια κρατικές δαπάνες λόγω κορωνοϊού. Την προηγούμενη Τετάρτη υπολογίζονταν σε 100 εκατ. ευρώ (500 ευρώ σε 200.000 εργαζόμενους) αλλά την επόμενη Τετάρτη στα 2 δισ. ευρώ και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός προσέθεσε και άλλα 3 δισεκατομμύρια. Μαζί με άλλα 4,5 δισ. «ρευστό» από κονδύλια ΕΣΠΑ, τα πρώτα μέτρα αγγίζουν ήδη τα 10 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το κράτος θα καλύψει και τις ασφαλιστικές εισφορές των συγκεκριμένων εργαζομένων.

  •  Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Δεν θα χρειαστεί, δηλαδή, να αποδείξουν μείωση τζίρου, αλλά θα είναι αυτοδικαίως δικαιούχοι. Επίσης, γι’ αυτή την κατηγορία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών. Αυτό δηλαδή που ισχύει για τις επιχειρήσεις που κλείνουν.
  • Το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1ης Μαρτίου μέχρι χθες. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 40.000 απολύθηκαν τον Μάρτιο, κάτι που ανησύχησε την κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε προχθές ότι δεν θα δικαιούνται ενισχύσεις οι επιχειρήσεις που προβαίνουν εφεξής σε απολύσεις.
  • Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αλλά και οι υπάλληλοι Πολιτικής Προστασίας θα πάρουν από μισό επιπλέον μισθό φέτος, ένα έκτακτο δώρο Πάσχα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, που τους χαρακτήρισε «ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες».
    Οσο για το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο, απο όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζομένους, όπως ακριβώς το δικαιούνται, αλλά πρόσθεσε ότι «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία».

Το πακέτο των μέτρων οδηγεί πλέον υποχρεωτικά σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Ο νέος αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας αθροίζεται έτσι σε ένα ποσό 10 δισ. ευρώ, πέραν των μέτρων πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στα 3,8 δισ. ευρώ που ήδη είχαν ανακοινωθεί από προχθές (1,8 δισ. ευρώ από το επενδυτικό ταμείο της Κομισιόν και 2 δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων από τον προϋπολογισμό) προστέθηκαν άλλα 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και τουλάχιστον άλλα τόσα θα δοθούν από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι τη δυνατότητα αυτή την επέτρεψε η απαλλαγή της χώρας από τους περιορισμούς της κρίσης και συγκεκριμένα η απαλλαγή από τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος και η ένταξη για πρώτη φορά σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.